Curăţenie SF în Bucureşti: insule pentru gunoi şi maşinării care vor lua locul măturătorilor stradali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii ani, Bucureştiul ar trebui să se alinieze marilor capitale europene, iar salubrizarea să fie realizată după cele mai înalte standarde. Concret, ghenele din blocuri vor dispărea, măturătorii stradali vor fi înlocuiţi de utilaje, iar gunoierii din sectoarele Capitalei vor avea salopete colorate diferit în funcţie de sectorul în care lucrează.

Potrivit „Strategiei de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare în Municipiul Bucureşti“, proiect aflat în dezbatere publică, în Capitală ar trebui să se schimbe radical modul de salubrizare. Una dintre cele mai importante măsuri precizate în documentul ce urmează să fie supus luna aceasta votului consilierilor generali vizează defiinţarea ghenelor care există în acest moment în aproximativ toate blocurile din oraş.

„Până în anul 2025 se va renunţa la folosirea ghenelor din interiorul blocurilor. Va putea rămâne în folosinţă numai camera de la parterul blocului care va fi amenajată corespunzător“, se arată în documentul supus dezbaterii publice. Vechile ghene vor putea fi folosite doar în cazuri excepţionale, mai exact pentru depozitarea gunoiului care nu poate fi colectat separat.

„Insule de colectare“, în cartiere

Tot până în anul 2025, în cartierele bucureştene ar trebui să apară „insule“ de colectare separată a deşeurilor. Acestea sunt de fapt nişte platforme pe care se vor amplasa recipienţi pentru colectarea separată a deşeurilor, spaţiile fiind delimitate clar şi semnalizate corespunzător.

Un aspect important, precizat în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, este şi colectarea diferenţiată care ar trebui implementată în tot Bucureştiul după cum urmează:  componenţă reciclabilă (hârtie, metal, plastic, hârtie, sticlă), componenţă biodegradabilă şi deşeuri asimilabile acesteia şi componenţă reziduală.

Totodată, din noul plan de salubrizare face partea şi dotarea operatorilor de salubrizare cu staţii radio de emisie recepţie pe frecvenţa Primăriei Municipiului Bucureşti.

Coşuri de gunoi moderne şi salopete colorate

Un alt aspect precizat în document face referire la modul în care vor fi îmbrăcaţi operatorii de salubrizare. Aceştia vor fi nevoiţi să poarte o salopetă unitară, în schimb pentru fiecare sector va exista o culoare diferită. De asemenea, măturătorii stradali vor fi înlocuiţi de maşinării care să măture sau să aspire strările oraşului, în timp ce puţinii măturători care îşi vor continua treaba o vor face în locurile foarte înguste, acolo unde maşinile de curăţenie nu încap. Totodată, marile bulevarde ar trebui să fie stropite de şase ori pe zi.

Proiectul care prevede toate aceste schimbări a mai fost pus în dezbatere publică, iar luna aceasta va fi supus votului consilierilor generali.

Citeşte şi:

FOTO Bucureşti, oraşul şantierelor întârziate

Se reorganizează circulaţia din zona Piaţa Sudului: mai multe staţii RATB sunt mutate şi desfiinţate

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite