Bucureşti: Mutarea “Lupoaicei” reînvie Piaţa Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul a fost readus din Piaţa Romană în Centrul Istoric. Transformarea Pieţei Sfântu Gheorghe în Piaţa Roma ar putea însă crea confuzie printre locuitorii Capitalei, din cauza asemănării cu vechiul amplasament.

Lupoaica, inaugurată cu somon şi şampanie

Mutarea statuii Lupoaica Capitolina în Piaţa Sfântul Gheorghe s-a făcut cu mare fast, la sfârşitul acestei săptămâni. La inaugurare au fost prezenţi primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi omologul său de la Roma, Giovanni Alemanno. 

Cu această ocazie, oficialităţile au anunţat şi revenirea la denumirea veche a zonei, Piaţa Roma. Decizia de a muta copia celebrului monument „Lupa Capitolina“ în  Centrul istoric aparţine Primăriei Municipiului Bucureşti, pe motiv că statuia nu era suficient de vizibilă în intersecţia din Romană. Istoricii consideră că este corectă noua amplasare a statuii, precum şi schimbarea denumirii pieţei aşa cum a fost în anul 1906.

image

„În acel an, Lupoaica Capitolina a fost oferită comunei Bucureştilor de către primăria oraşului Roma, când s-au celebrat 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către Imperiul Roman“, a declarat, ieri, pentru „Adevărul“, istoricul Adrian Majuru. El a precizat că darul a fost considerat drept o recunoaştere a apartenenţei la ginta latină pentru România, de către Italia. Istoricul a adăugat că nu se va crea nicio confuzie cu actuala Piaţă Romană, care nu exista la acea vreme şi care, în prezent, este situată destul de departe de zona care se va numi Piaţa Roma.

Confuzie între Romană şi Roma

Bucureştenii care frecventează Centrul istoric spun că noua amplasare a statuii este binevenită, pentru că acum este mai vizibilă. “Nu se vedea bine nici în Dorobanţi, nici în Romană. Aici este mai aproape de trecători, de turişti. Sper să nu o vandalizeze vreun <isteţ>”, a spus Clara (40 de ani), contabilă din Capitală. Femeia a adăugat că schimbarea numelui pieţei, din Sfântul Gheorghe în Roma, ar putea însă să îi deruteze pe unii locuitori ai Capitalei şi, mai ales, pe nou-veniţii. „Dacă îţi stabileşti o întâlnire cu cineva la Piaţa Roma, persoana respectivă ar putea înţelege Piaţa Romană şi cred că nimeni nu doreşte să aştepte la trei kilometri de locul real de întâlnire”, a conchis Clara. 

Statuia Lupoaicei, mutată printre ruine

Iniţiativa de mutare a statuii Lupoaicei din Piaţa Romană în piaţeta din faţa magazinului Bucureşti a fost demarată în această primăvară. Statuia a fost ţinută timp de două luni la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, unde a fost recondiţionată înainte de a fi instalată în centrul Capitalei.

Statuie plimbată prin Capitală

Statuia o reprezintă pe legendara lupoaică despre care se spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii oraşului Roma. Realizată de un sculptor grec anonim, Lupoaica este o copie din bronz a celebrului monument roman Lupa Capitolina .

De-a lungul timpului, statuia Lupoaicei a fost „plimbată“ prin mai multe zone din Bucureşti: Piaţa Roma (1906), Dealul Mitropoliei (1931), Piaţa Dorobanţi (1965) şi apoi în Piaţa Romană(1997). Pe ultimul amplasament a stat timp de 13 ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite