Bucureşti: Medicii de familie, vinovaţi pentru cozile la vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii nu şi-au luat din timp doze pentru proprii pacienţi, iar aceştia au stat ore întregi la cozi la spitale. Bucureştenii au trimis zeci de reclamaţii la Asociaţia Naţională a Pacienţilor prin care se plângeau că medicii de familie nu au doze pentru vaccinul împotriva gripei porcine, sau dacă au, le păstrează pentru cazuri speciale.


După câteva zile de isterie, în care mii de oameni au stat ore în şir la cozile de la Institutul „Matei Balş“ pentru un vaccin împotriva virusului AH1N1, medicii de familie s-au prezentat azi-dimineaţă la Direcţia de Sănătate Publică pentru a se aproviziona cu dozele necesare de vaccin. În urmă cu câteva zile, unii pacienţi au fost refuzaţi de către medicii de familie din cauză că aceştia nu aveau doze suficiente.

„Am primit în jur de 60 de reclamaţii, mai ales în prima zi când s-a creat panica. Cele mai multe vizau faptul că medicii de familie nu aveau vaccinul, sau cei care îl aveau îl păstrau pentru cei care mai au şi alte probleme de sănătate“, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu.

Isteria s-a mutat în Pasajul Universităţii

Sute de bucureşteni, majoritatea pensionari, au stat azi la coadă zeci de minute în pasajul de la Universitate pentru a se vaccina. „Am fost joi la medicul de familie şi m-a programat pentru vaccin astăzi. Atunci nu aveau doze, iar astăzi am venit direct în pasaj“, a spus Tudor Chirea, în vârstă de 77 de ani.

Chiar dacă imunizarea se face „la liber“, oamenilor le sunt luate datele personale. În schimb, nimeni nu poate verifica dacă o persoană a făcut vaccinul de mai multe ori. „Nu păţeşte nimic dacă se duce de două ori la vaccin. Important este să îl facă“, a declarat directorul Institutului „Matei Balş“, Adrian Streinu-Cercel.

Medicii de familie au dat buzna după vaccin

De astăzi, bucureştenii pot merge să facă vaccinul chiar la cabinetul medical de care aparţin.

În Capitală sunt 900 de medici de familie, iar, potrivit informaţiilor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), s-au prezentat astăzi aproape toţi pentru a-şi ridica dozele necesare de vaccin.

„De la primele ore s-au dus să ridice vaccinul. Noi i-am sfătuit să ia un număr mai mic de doze şi să mai vină în cursul săptămânii pentru că la DSP se păstrează mai bine“, a spus Sandra Alexiu, secretar la Patronatul Medicilor de Familie.

„Dozele sunt suficiente, iar nimeni nu se aştepta ca cetăţenii să se panicheze atât de mult. Acum lucrurile au intrat în normal“, a spus şi Doina Mihăilă, preşedinte la Patronatul Medicilor de Familie.

Pe lângă celelalte centre de vaccinare, începând de astăzi vor mai fi deschise încă două, la Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, între orele 13.00 şi 19.00, şi la Institutul de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, între orele 11.00 şi 19.00.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite