Bucureşti: Localurile breslelor din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Universitarilor e a profesorilor, „La Muzeu” mănăncă scriitorii, iar la Jariştea se ascund politicienii şi afaceriştii. Reporterii „Adevărul de Seară” s-au plimbat prin restaurante şi cafenele unde se „ascund” poliţiştii, actorii, ziariştii, oamenii de afaceri sau studenţii.

Casa Universitarilor de pe strada Dionisie Lupu este locaţia preferată, de zeci de ani, de oamenii de cultură, cei din televiziune şi mai ales de profesorii universitari. „Este o clădire frumoasă, în stil gotic. Eu sunt de un an şi jumătate aici şi vin numai oameni culţi, foarte mulţi profesori, dar şi actori ", spune Adrian, ospătar.

Împrejurimile fac din terasă un loc deosebit de plăcut vara, iar restaurantul este încă de stat. Astfel, preţurile sunt la jumătate faţă de orice alt local din zonă. Mobilierul din interior, mesele sau scaunele, dau localului un aer „comunist". Aici, cu 5,5 lei, poţi mânca o ciorbă de văcuţă, în timp ce o porţie de filé de şalău menier este 11 lei.

La „Jos Pălăria" e plin de actori şi poeţi

Pentru că sunt situate în apropiere de Universitate, localurile „La Comedie" şi „Jos Pălăria" sunt pline, ziua, cu studenţi. Seara, în schimb, actorii sunt aproape nelipsiţi. Unul dintre obişnuiţii locului este poetul Dan Mircea Cipariu. „Seara, după spectacolul de la Teatrul de Comedie, mă retrag aici împreună cu colegii. Beau ceva împreună cu colegii mei, scriitorii Augustin Buzura, Horia Gârbea, Cornelia Maria Savu, Lucia Verona", povesteşte Dan Mircea Cipariu, preşedinte al Secţiei de Poezie din Uniunea Scriitorilor. Cea mai frecventată cafenea de către scriitori este „La Muzeu", din spatele Muzeului Literaturii.

Jariştea, preferata afaceriştilor şi politicienilor

Marian Iancu, finanţatorul FC Timişoara este văzut în Bucureşti la Jariştea, local cu parfum interbelic, unde bucatele sunt însoţite de făclii şi mirodenii româneşti. „Am început cu o crâşmă mică. Se stătea în picioare ca la Gara de Nord, dar am reuşit să adun lume bună. La mine vin politicieni, afacerişti, actori", spune Kera Caliţa de la Jariştea. Studenţii, în schimb, nu îşi permit să iasă la restautant, ci mănâncă acasă sau la fast-food. „Preferăm să mâncăm acasă pentru că nu avem serviciu, iar banii îi avem de la părinţi. Rar se întâmplă să ies la restaurant şi atunci aleg localurile care oferă meniuri la preţuri de maximum 12 lei. Banii îi ţinem mai mult pentru a merge în cluburi ", spune Mădălina Iacob, studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism.

La masă cu Christian Ciocan
Nu oricine poate mânca la restaurantul Excelsior, de pe Ştirbei Vodă. Aici intră doar comisarii sau jandarmii, fiind un local cu circuit închis. Cei mai cunoscuţi dintre ei se întâlnesc, însă, în sala de marmură de la restaurantul de la Cercul Militar. Reporterii „Adevărul de Seară" au luat masa, la Casa Armatei, cu Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite