Amenzi de peste jumătate de milion de lei aplicate de ANPC operatorilor din Centrul Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alimente neconforme foto anpc

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că săptămâna trecută echipe comune ale Comisariatelor pentru  Protecţia Consumatorilor din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov şi Bucureşti au realizat 82 de acţiuni de control, vizând toate activităţile comerciale care se derulează în Centrul Vechi.

„Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa <<expiratelor>>, gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută. Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil.  Nu ne laudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi,” a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. 

Printre neregulile găsite de echipele de control s-au aflat produse expirate, utilizarea unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină şi ulei închis la culoare şi cu miros necorespunzător, folosirea spaţiul destinat procesului tehnologic fără ca acesta să aibă o delimitare clară, fiind posibilă intersectarea veselei neigienizate cu produsele finite, utilizarea unor vase şi ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului), depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime.

De asemenea, comisarii ANPC au mai descoperit coşuri de gunoi fără capac şi acţionare la pedală, folosirea unor spaţii frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate, existenţa unui paviment deteriorat, spart şi crăpat, a unor plăci de faianţă sparte, crăpate sau incomplete, precum şi a unor infiltraţii şi exfolieri ale tavanului, utilizarea  unor produse alimentare fără elemente de identificare şi de caracterizare, prezenţa unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar, folosirea unor produse de cofetărie depozitate în spaţiul frigorific fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum.

Alte deficienţe găsite în urma controlului au fost nerespectarea condiţiilor de igienă în blocul alimentar sau a spaţiului de bar, imposibilitatea stabilirii datei de producţie a prăjiturilor, utilizarea  unor cornete de îngheţată păstrate afară, în aer liber, fără să fie acoperite şi ferite de praf şi de insecte, comercializarea unor produse nealimentare cu două preţuri diferite, existenţa unor acumulări de apă de ploaie la intrarea în local, cu scurgerea deasupra unei mese. 

În urma verificărilor, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 538.000 lei şi au decis oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor pentru 23 de operatori economici.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite