Zeci de biblioteci școlare vor fi dotate de o librărie din Brașov. Ce trebuie să facă școlile

0
Publicat:

50 de biblioteci școlare din țară își pot înnoi fondul de carte prin proiectul CartTeca, derulat de Libris Brașov, Salvați Copiii și Qualis Brașov. Publicul alege 5 dintre școlile câștigătoare

Libris oferă cărți pentru 50 de biblioteci școlare prin proiectul CarteTeca FOTO Libris
Libris oferă cărți pentru 50 de biblioteci școlare prin proiectul CarteTeca FOTO Libris

A debutat a patra ediție a proiectului CarteTeca, prin care o librărie brașoveană  aduce cărțile actuale mai aproape de copiii de toate vârstele, împreună cu Salvați Copiii.

Prin proiectul CarteTeca, Libris Brașov urmărește  întinerirea fondului de carte din bibliotecile școlare, astfel încât elevii să fie atrași spre lectură. 50 de biblioteci școlare vor beneficia anul acesta de cărți în valoare de 250.000 de lei.

„Suntem la a patra ediție, iar, până în momentul de față, am reușit să ajungem în 149 de unități de învățământ, ceea ce înseamnă 149 de biblioteci școlare ce au pe rafturi fond de carte nou, titluri relevante, titluri care sunt menite să-i atragă pe elevi către lectură”, a declarat Laura Mate, managerul proiectului.

Școlile își pot scrie poveștile, dintre care 45 sunt declarate câștigătoare, prin decizia Libris Brașov și a organizației Salvați Copiii și alte 5 de către public. Școlile își pot prezenta povestea pe pagina dedicată Libris, iar, în perioada 1-8 noiembrie, cei interesați pot vota pentru unitatea de învățământ cu cea mai interesantă poveste.

Unitățile școlare care deja au primit cărți la edițiile anterioare prin proiectul CarteTeca nu se mai pot înscrie în concurs, tocmai pentru ca un număr cât mai mare de biblioteci să poată fi dotate și elevi din cât mai multe colțuri ale țării să fie atrași spre lectură.

Școlile care doresc să se înscrie o mai pot face până cel târziu luni, 31 octombrie 2022. De marți, 1 noiembrie, se va da drumul la votul publicului, care se va încheia în 8 noiembrie. Unitățile școlare câștigătoare vor fi anunțate între 9 și 15 noiembrie.    

La finalul zilei de vineri, 28 octombrie, erau înscrise deja 152 de școli și grădinițe, fiecare cu câte o poveste postată pe site-ul Libris Brașov.

„Școala Râșca dorește să participe la votul publicului. De anul acesta am descoperit această școală și fac parte din ea. O școală cu puțini elevi, dar, vă spun cu mâna pe inimă, abia aștept să merg la ei. Elevi educați, cu bun simț, care au nevoie de tainele lecturii pentru a se putea dezvolta în viitor. Sunt elevi care nu au parte de o bibliotecă cu titluri noi. Sunt dornici să citească, dar nu toți își permit să le achiziționeze, iar biblioteca din Cluj, de unde ar putea să le împrumute, este la distanță de 60 de kilometri. Vă mulțumesc!”, sună una dintre povești.

„Sunt bibliotecară la Şcoala Gimnazială “Bethlen Samuel” Racoş unde învață 685 de elevi. Iubesc foarte mult această meserie, am fost fascinată de cărți de mică și încă mai sunt. Îmi doresc tare mult să îmbunătătesc fondul de carte al bibliotecii noastre, dar sumele alocate sunt foarte mici. Elevii școlii provin din familii cu situatie materială mai dificilă. Pentru ei, biblioteca este o oază, un loc magic unde pot răsfoi cu drag o carte. Mulți dintre ei nu au citit NICIO carte, din păcate. Unii sunt dezinteresați, altii nu și-au permis să achiziționeze cărți. Aș dori să strâng volume noi pentru biblioteca școlii, cărți pentru vârsta lor, care să-i atragă. Le-am stârnit puțin interesul pentru lectură si acum doresc să îi atrag mai des spre bibliotecă - Fondul bibliotecii este destul de vechi, provine din donaţii, este depășit, iar volumele nu corespund vârstei sau intereselor lor”, a scris bibliotecara școlii din Racoș, județul Brașov.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite