Mobilizarea parțială din Rusia a dus la sporirea vânzărilor de cărți despre Germania nazistă
0Tot mai mulți ruși au început să cumpere cărți despre Germania nazistă și al Doilea Război Mondial, după ce a fost decretată mobilizarea parțială, scrie The Moscow Times.
Vânzările de cărți despre Al Doilea Război Mondial au crescut cu 20%, în timp ce alte cărți au rămas în rafturile librăriilor, scrie publicația care citează principalele librării și edituri din Rusia.
Cetățenii ruși sunt atrași de literatura despre război și Germania nazistă deoarece vor să afle experiențele germanilor din timpul conflictului, au explicat criticii literari.
„Literatura care surprinde în mod direct evenimentele din prezent nu a fost scrisă încă și nu va fi scrisă pentru o lungă perioadă de timp, așa că oamenii caută intuitiv epoci istorice cu experiențe aparent corelate", a declarat criticul literar Galina Iuzefovici pentru Kommersant.
„Oamenii încearcă să găsească o metaforă sau o alegorie convingătoare care să le permită să înțeleagă ceva despre ziua de azi."
Printre cele mai căutate și vândute cărți, se află „Războiul german: O națiune sub arme, 1939-1945", de Nicholas Stargardt, care explorează modul în care cetățenii germani au perceput evenimentele din timpul războiului.
Vânzările romanului au crescut de cinci ori după anunțul mobilizării parțiale în lanțul de librării Chitai Gorod.
Librăria online LitRes a raportat o creștere de șaptesprezece ori a vânzărilor cărții lui Stargardt.
Tot printre bestselleruri se numără și „Memoriile lui Pavel Sudoplatov”, clasificate ca „secrete”, „Victorie într-un război secret. 1941-1945”, de Nikolai Nikulin și „Cronica războiului secret și a diplomației. 1938-1941”, de Pavel Sudoplatov.
Editura Alpina a declarat că a înregistrat o creștere de 40% a vânzărilor cărții lui Viktor Frankl, psihiatru, „Spune da vieții, orice s-ar întâmpla", care descrie cum a supraviețuit într-un lagăr de concentrare. De asemenea, vânzările cărții digitale a lui Frankl pe LitRes au fost de 3,7 ori mai mari în septembrie.
Anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor la nivel național a declanșat proteste în mai multe regiuni ale țării și generat un val masiv de emigrare. Desfășurarea haotică a campaniei de mobilizare l-a forțat pe președinte să recunoască unele greșeli ale acestui proces.