Cel mai longeviv Salon Anual de Carte la Slobozia. Manifestarea culturală se deschide la 3 octombrie

0
0

Cel mai longeviv salon de carte organizat în România își deschide porțile la Slobozia.  În perioada 1-31 octombrie 2022, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița organizează în municipiul Slobozia, sub patronajul Consiliului Județean Ialomița, cea de a XXXI-a ediție a Salonului Anual de Carte, cel mai longeviv Salon de Carte organizat în țară, cu scopul de a promova cartea și lectura.

Se deschide Salonul Anual de Carte la Slobozia FOTO Biblioteca Județeană Ialomița
Se deschide Salonul Anual de Carte la Slobozia FOTO Biblioteca Județeană Ialomița

Salonul Anual de Carte prilejuiește întâlniri cu scriitori, editori și personalități culturale. În cadrul evenimentului au loc lansări și prezentări de carte, într-un spațiu expozițional ce evidențiază achiziția volumelor de la Salonul precedent și până la momentul actual, de la cele mai reprezentative edituri din țară. Deschiderea oficială va avea loc luni, 3 octombrie, la ora 13.00, în Sala Arcadia a Centrului Cultural „Ionel Perlea”.

30 de ediții de succes

Desfășurat pe parcursul întregii luni, Salonul Anual de Carte s-a dovedit de fiecare dată interesant și atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tipărite s-au întâlnit, au discutat, dezbătând teme importante din domeniul publicisticii și nu numai.

De-a lungul celor 30 de ediții, artele s-au întrepătruns, literatura s-a împletit armonios cu muzica și teatrul, aducând în fața publicului numeroși oameni de cultură dintre care amintim: Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, George Pruteanu, Alexandru Mironov, Fănuș Neagu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Aura Christi, Simona Popescu, Ligia Naum, Cristina Liberis, Daniela Zeca Buzura, Eveline Păuna, Maria Timuc, Ovidiu Bojor, actori ai Teatrului de Păpuși Gulliver, Doina Lavric Parghel, Maria Răducanu, Alexandra Ușurelu, Emeric Imre.

Românii citesc mai puțin de cinci minute pe zi

La începutul acestui an, Proiectul Merito a lansat „Harta lecturii“ în România, un demers de colectare şi "cartografiere" a practicilor de lectură, şi invită toţi profesorii şi organizaţiile cu astfel de activităţi să propună metode de cultivare a cititului ca rutină.

Conform datelor Eurobarometru şi Eurostat, românii citesc mai puţin de 5 minute pe zi; 93,5% nu cumpără nici măcar o carte pe an; 68,5% nu au citit o carte în ultimul an şi doar 6,2% dintre români citesc cărţi în mod constant. Iar, conform datelor PISA, 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază în citire.

„În acest context, Ziua Naţională a Lecturii este un bun moment pentru a radiografia ceea ce se întâmplă în domeniul lecturii în România. Fie că vorbim de proiecte de literaţie, de alfabetizare funcţională, proiecte de promovare a lecturii literaturii, a lecturii de plăcere, fie că e vorba de activităţi educaţionale sau culturale, mediu formal sau nonformal, credem că este necesar să avem o ”Hartă a lecturii”, care să ne ofere o imagine asupra activităţilor destinate elevilor de orice vârstă”, spun reprezentanţii Merito.

Slobozia


Ultimele știri
Cele mai citite