VIDEO Braşovul a pierdut în faţa Lausanne organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă ale Tineretului din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brasov capitala olimpica

Oraşele Braşov, susţinut de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, şi Lausanne au fost cele două candidate dintre care Congresul CIO de la Kuala Lumpur a ales, vineri, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă ale Tineretului din 2020.

Marele nostru dezavantaj, lipsa autostrăzii, precum şi lipsa aeroportului, ne-a făcut să pierdem acest eveniment. Lausanne a primit 71 de voturi, în timp ce Braşovul doar 10. Comisia de evaluare, condusă de chinezul Yang Yang, a stabilit că ambele oraşe sunt capabile să organizeze jocurile. Lausanne a fost ales în special pentru infrasctructură, dar şi pentru buna funcţionare a instalaţiilor sportive existente, temporare şi demontabile.

"Acest proiect poate fi important şi în perioada viitoare. Din punctul nostru de vedere, olimpismul înseamnă fair-play, colegialitate şi colaborare, şi îi felicităm pe cei de la Lausanne. S-a observat acum că Lausanne este altceva, că sediul CIO este acolo. De la început, când am aflat că ei sunt contracandidaţii noştri ne-am pregătit foarte bine, am argumentat cât de bine am putut proiectul nostru, şi eu zic că am avut un proiect bun. Ne gândim la conceptul promovat de noul preşedinte CIO, care a pledat pentru competiţii mai puţin costisitoare, dar de bună calitate, dar intervine la un moment dat şi acel context care ţine de lobby. Mi s-a spus că dincolo de argumente, am mai avut nevoie şi de lobby. Şi de aici se pot trage nişte concluzii. Argumentele noastre forte au fost satul olimpic compact, costurile reduse de organizare şi bazele sportive la distanţe apropiate. Ne-a dezavantajat un lucru: eterna şi veşnica problemă Braşov-Bucureşti. Până în 2020 noi am prezentat ca şi perspectivă autostradă şi aeroport, dar cei care trăiesc în altă lume s-au gândit că aceste promisiuni nu sunt atât de convingătoare şi că posibilitatea de mişcare în perioada rerspectivă nu va fi aşa de uşoară. Eu ca primar pot să mă angajez să fac unele lucruri, dar nu pot să garantez pentru lucruri care ţin de infrastructura naţională. Îmi pare rău de acest rezultat, dar este ca în sport: ai reuşit, continuă, n-ai reuşţit, continuă!", a declarat primarul George Scripcaru.

În prezentarea sa, Alin Petrache a subliniat că Braşovul a găzduit cu succes ediţia de iarnă din 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), iar sporturile de iarnă sunt foarte populare în zonă. Un clip video legat de Braşov a fost difuzat, prezentând bazele şi facilităţile din zonă, precum şi unităţile de cazare.

Candidatura oraşului elveţian Lausanne a fost susţinută de Patrick Baumann, membru CIO şi secretar general al Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA), care a spus că localitatea are avantaj domeniul sportului şi al educaţiei.

”În inima Europei este o ţară perfectă, unde totul merge ca un ceas”, s-a arătat în clipul de prezentare, subliniind ”precizia şi organizarea” elveţiană de care se bucură candidatura oraşului Lausanne.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă ale Tineretului a avut loc în 2012 la Innsbruck, iar a doua ediţie este prevăzută să se desfăşoare anul viitor, la Lillehammer (Norvegia). Innsbruck a găzduit Olimpiada de iarnă în 1964 şi 1976, iar Lillehammer pe cea din 1994.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite