Un braşovean a investit 100.000 de euro într-o fabrică de bere artizanală: „Reţeta e foarte populară în vestul Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un braşovean pe nume Rareş Petre (foto) a investit împreună cu un prieten suma de 100.000 de euro într-o afacere cu bere. Cei doi au amenajat o mică fabrică în Braşov, unde produc un sortiment de bere artizanală botezat „Mustaţă de bere“.

„Afacerea a pornit de la ideea de a locui, trăi şi câştiga bani în România, în special în Brasov“, spune antreprenorul Rareş Petre. Deşi acesta a călătorit în lung şi în lat în lumea întreagă, mereu s-a întors acasă, adică la Braşov.

„Am fost plecat în America doi ani şi în Irlanda şapte ani şi am călătorit foarte mult, îmi place. În afacerea aceasta am un asocitat care locuieşte în Spania. Suntem foşti colegi de generală şi iniţial el mi-a propus să facem business-ul ăsta tocmai pentru a lucra în România, nemaifiind obligaţi să lucrăm peste hotare. Mustaţă de bere a fost un motiv sufient pentru ca el să vină în ţară“, ne-a mărturisit Rareş. Deocamdată sunt doar trei angajaţi şi fiecare dintre ei lucreză la producţia de bere, acte, distribuţie şi vânzări. „Mă trezesc la şase dimineaţa şi uneori termin munca la 9.00 - 10.00 seara“, ne-a împărtăşit berarul.

Antreprenorul spune că mustaţa, în general, este un trend. „Acum majoritatea poartă mustaţă sau barbă, e în trend asta. Mai mult decât atât, când bei uneori bere, faci o mustaţă de bere. Mi-am dorit ca berea să fie românească şi inclusiv numele acesteia să fie la fel de românesc“, a spus pasionat Rareş.

Potrivit acestuia, majoritatea microberăriilor au nume în alte limbi, mai ales în engleză, deşi brandul este românesc. „Cuvântul mustaţă face parte din seria cuvintelor acelea vechi de mii de ani, varză, viezure, brânză, etc., de la rădăcina poporului nostru. Asta este şi ideea, să fie autentic românesc“, a explicat braşoveanul.

Rareş spune că nu mai există nici o altă microberărie în Braşov: „În Transilvania sunt în jur de 15, iar în ţară aproximativ 45, dar le-am pierdut rândul la un moment dat, pentru că au început să apară foarte multe. Am lucrat cu berea artizanală şi am observat că fenomenul este în creştere“.

Accent pe calitate, nu pe cantitate


Oamenii au început să se aproprie de producţia locală şi de gusturile apărute aici. „Piaţa e invadată de beri cu diferite nume, dar cu gust asemănător, când spun asta mă refer la marii berari. Este cerere pe piaţă pentru ceva diferit, pentru o bere un pic amară, pentru o culoare diferită“, a spus acesta. Mustaţă de bere poate fi achiziţionată din magazine la preţul de 10 lei şi consumată la terase, preţul oscilând între 12 şi 17 lei. „Punem accent pe gust şi calitate şi producem în medie 500 de litri de bere pe săptămână“, susţine antreprenorul.

Mustaţă de bere foloseşte reţeta originală India Pale Ale. Ideea adoptării acestei reţete a fost a asociatului Janos. „Reţeta e foarte populară în Vestul Europei, iar asta lipseşte în Braşov. E facută din patru ingrediente 100% naturale, malţ, hamei, drojdie şi apă. Pentru producţie folosim apa din Braşov, credem că e foarte bună pentru producţia de bere, fiind cea mai importantă în realizarea acesteia“, a apreciat Rareş.

Bere pentru fiecare cartier


Echipa s-a gândit iniţial să facă câte un sortiment de bere pentru fiecare cartier al Braşovului. Primul ar fi fost Răcădău, deoarece Rareş a crescut acolo: „Ne-am gândit apoi, să nu facem diferenţieri între cartiere. Noi promovăm ideea asta de unicitate şi nu ne-am dorit, de exemplu, ca un cartier să aibă berea mai dulce şi altul mai amară. Pe ce criteriu am fi făcut asta? Am fi ales sortimentele aleator, bineînţeles, dar oricum...“. 

Citeşte şi:

Berea Ciucaş, simbolul Braşovului de 120 de ani

Afacere de familie: băcănia cu delicii naturale, de la micii producători. Un produs ajunge pe raft numai după ce a fost testat

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite