Tren metropolitan la Brașov. Nouă trasee pentru transportul în jurul orașului de la poalele Tâmpei

0
Publicat:

Nouă trasee de transport cu trenul metropolitan ar urma să apară la Brașov. Soluția este una ecologică și mult mai avantajoasă în condițiile actualei crize a carburanților.

Transportul cu trenul în Zona Metropolitană Brașov începe să prindă contur FOTO Ioan Buciumar
Transportul cu trenul în Zona Metropolitană Brașov începe să prindă contur FOTO Ioan Buciumar

Încă de pe vremea administrației Scripcaru, Brașovul și-a propus să asigure transportul în Zona Metropolitană Brașov cu trenul. Primarul Allen Coliban a promis încă din campania electorală că vrea să asigure o mobilitate cât mai prietenoasă cu mediul, astfel că ideea a fost preluată și transformată în proiect.

Criza energetică declanșată în urma războiului din Ucraina a accentuat necesitatea găsirii altor soluții de transport decât cele bazate pe petrol, astfel că proiectul de trnsport cu un tren metropolitan este cât se poate de actual. Două licitații pentru realizarea proiectului au fost lansate în acest an, însă niciuna nu s-a concretizat în semnarea unui contract.

Asociaţia pentru Transport Metropolitan Braşov va încerca pentru a treia oară să găsească un consultant care să pregătească documentaţia tehnică pentru reţeaua de trenuri metropolitane.

Astfel, în 29 noiembrie, pe platforma electronică de achiziţii publice a fost lansată o licitaţie cu o valoare estimată de 12.898.717 lei, fără TVA, pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru dezvoltarea unui sistem transport public feroviar în Zona Metropolitană Braşov şi aria de influenţă.

Termenul de depunere a ofertelor este 30 decembrie. În cazul în care în urma acestei proceduri se va semna un contract de servicii cu un consultant, acesta va avea la dispoziţie 11 luni pentru finalizarea documentaţiilor.

Potrivit specialiştilor asociaţiei, conceptul de tren metropolitan cuprinde cinci componente, respectiv infrastructura feroviară (inclusiv puncte de oprire), infrastructura de acces (la staţii şi puncte de oprire, inclusiv amenajări urbanistice „verzi”), achiziţia de trenuri, sistem integrat de tarifare cu transportul public local, branding, publicitate şi informarea publicului.

Dintre cele cinci componente, prin contractul scos la licitaţie de Asociaţia Metropolitană de Transport Braşov vor fi acoperite două componente (infrastructura feroviară şi infrastructura de acces), urmând ca restul de trei componente să fie pregătite şi implementate de către asociaţie prin activităţi complementare.

Nouă trasee ar urma să fie deservite transportul cu tren metropolitan, toate cu municipiul Brașov ca punct de plecare. Acestea ar urma să fie către Predeal, Zărnești, Codlea, Rotbav, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Aeroportul Internațional Ghimbav, Bran și unul circular, Brașov – Bod – Hărman – Prejmer – Dârste – Brașov. Primele 7 vor fi mai ușor de implementat, însă pentru ultimele două este nevoie și de realizarea infrastructurii, care nu există la acest moment.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri