Traseul procurorului DNA care l-a zguduit pe Viorel Hrebenciuc în dosarul mafiei pădurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Hrebenciuc a fost audiat săptămâna trecută la DNA Braşov. FOTOSimona Suciu
Viorel Hrebenciuc a fost audiat săptămâna trecută la DNA Braşov. FOTOSimona Suciu

Procurorul Marius Iulian Nica a intrat în magistratură în anul 2008. A lucrat la mai multe parchete din ţară, iar de luna trecută a fost admis la Direcţia Naţională Anticorupţie, Structura Centrală.

Iulian Marius Nica şi-a început activitatea de magistrat în anul 2008. A fost numit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău până în 2010, când s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe. A stat aici doi ani, iar apoi, în anul 2012 a cerut transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. Cererea i-a fost aprobată mai ales că Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov avea nevoie mare de personal. Aici un procuror are de soluţionat 267 de sosare faţă de 171 cât este media naţională.

Iulian Marius Nica s-a remarcat ca un procuror necoruptibil, iar munca s-a nu a trecut neobservată. A fost admis la Direcţia Naţională Anticorupţie, Structura Centrală în septembrie 2014 alături de alţi procurori din ţară. DNA avea nevoie de mai mulţi procurori având în vedere că a crescut numărul dosarelor investigate.

„Dacă avem în vedere un criteriu cantitativ, în acest an, la nivelul DNA sunt în investigare peste 4.500 de cazuri de corupţie la nivel înalt şi mediu. Sigur că unii ar putea susţine că acest număr de dosare indică o creştere a corupţiei în România. Într-o altă opinie, la fel de justificată, alţii ar putea susţine că de fapt a crescut eficienţa instituţiilor anticorupţie în a descoperi şi investiga aceleaşi infracţiuni. Iată un exemplu în care acelaşi criteriu poate duce la concluzii diferite’, a argumentat Laura Codruţa Kovesi. Ea a mai adăugat că numai anul trecut 1.000 de persoane au fost condamnate definitiv de către instanţe în urma investigaţiilor DNA şi procurorii anticorupţie au instituit sechestre asupra unor bunuri în valoare de peste 350 de milioane de euro.

Iulian Marius Nica deţine o locuinţă de 48 de metri pătraţi în Buzău şi are un autoturims Kia din 2011. Mai are conturi în bănci de 59.765 de lei şi 13.460 de euro. Din salariul pe care l-a avut la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a câştigat 60.000 de lei pe an, potrivit declaraţiei de avere. Este căsătorit, iar soţia sa este judecător.

Procurorul anchetează acum dosarul Retrocedărilor Ilegale în care sunt cercetaţi deputaţii PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, dar şi senatorul Ilie Sârbu. Dosarul este unul cu greutate şi un prejudiciu de 305 milioane de euro. Procurorii au cerut ridicarea imunităţii şi arestarea lui Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul retrocedărilor ilegale: Dan Constantin Bengescu şi Iosif Kadas - arestaţi preventiv, iar Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru - arest la domiciliu

Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas au fost arestaţi preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale, a declarat avocata Alice Drăghici pentru postul de televiziune Digi 24. Faţă de Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru s-a luat masura arestului la domiciliu. Procurorii au cerut instanţei supreme măsura arestului preventiv pentru şase persoane cercetate în acest dosar.

EXCLUSIV Sentinţa judecătorească care i-a transformat în urmăriţi penal pe Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam

Principalele documente care au stat la baza reconstiturii ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în favoarea falsului moştenitor al familiei Ghica datează din 1871 şi 1943. "Adevărul" vă prezintă în premieră decizia judecătorească de la care a izbucnit dosarul retrocedărilor.

VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare 

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri la sedii ale unor firme, dar şi la instituţii publice din 3 judeţe într-un caz de corupţie privind retrocedarea a 90.000 de hectare de teren forestier. Printre suspecţi se numără avocaţi, judecători, dar şi parlamentarii Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite