Tânără de 18 ani, de etnie romă, bătută cu bestialitate de agenţii de pază ai unui hipermarket. Motivul: au bănuit-o de furt

0
0

Conducerea hipermarketului a vizualizat înregistrările video doar la intervenţia avocaţilor tinerei. Nu au explicat acuzaţiile de furt, dar au spus că agentul de pază violent a fost dat afară.

Asociaţia „Femeile se Implică” a prezentat pe pagina oficială de Facebook un „caz inacceptabil de agresiune fizică şi discriminare împotriva unei fete de 18 ani de etnie romă.”

Incidentul s-a petrecut pe data de 1 decembrie, într-un hipermarket din oraşul Braşov. Victima este o tânără, elevă la un Liceu vocaţional din Braşov, care a fost acuzată de furt şi agresată fizic de către personalul de securitate al hipermarketulu.

În ziua de 1 decembrie tânăra a făcut câteva cumpărături în hipermarketul Carrefour din noul mall AFI unde a plătit produsele cu cardul personal, dar a neglijat să păstreze chitanţa. Din acest loc s-a deplasat la Carrefour-ul de pe Calea Bucureşti 107 în căutarea unor produse pe care nu le găsise în hipermarketul precedent. Fata a intrat în acest magazin purtând un mic rucsac în spate cu cumpărăturile plătite de la celălalt hipermarket, a petrecut ceva timp uitându-se la diverse produse, dar în final a decis să nu mai cumpere nimic”, relatează cei dela Asociaţia „Femeile se implică”.

Carrefor România, drept la replică în cazul incidentului din Braşov: „Am descoperit cu dezamăgire că tânăra a fost autoarea unei sustrageri de bunuri”

Doar că, după ce tânăra a trecut de casele de marcat, doi agenţi de pază i-au spus să îi însoţească întrucât vor să discute cu ea. A fost izolată într-o cameră, iar cei doi agenţi de pază au acuzat-o din start de furt spunând că produsele pe care le avea asupra ei au fost sustrase din acel Carrefour.

„Negând aceste acuzaţii fata fost bruscată violent, lovită cu pumnii şi picioarele, lovită peste faţă şi strânsă de gât chiar de către seful securităţii de la Carrefour care între timp fusese chemat sa participe la <<ancheta>>”, povestesc incidentul cei din Asociaţie.

Fata a sunat la 112, dar de acolo i s-a spus că nu se ştie în cât timp pot ajunge poliţiştii. Şi agenţii de pază au sunta la 112, iar în cazul lor Poliţia (Secţia 5) a venit imediat.

Agresată, speriată şi în stare de şoc, tânăra a sunat o prietenă care se află în programul ONG-ului nostru de susţinere şi suport a tinerelor ce părăsesc sistemul de adopţie şi îşi construiesc propriul lor drum în viaţă. Una din membrele noastre s-a deplasat imediat la hipermarketul Carrefour cerând să o vadă şi să-i se explice de ce a fost reţinută, solicitare care nu a fost onorată de către agenţii de poliţie”, spun cei de la Asociaţia „Femeile se implică”. 

Ajunsă la Secţia 5, poliţia a deschis un dosar penal privind acuzaţiile de furt împotriva, fără să ia în considerare agresiunea fizică vizibilă care s-a comis asupra ei.

Pe 2 decembrie a fost însoţită la Institutul de Medicină Legală unde s-a confirmat violenţa fizică printr-un certificat medico-legal care atestă leziunile traumatice ce necesitau 7-8 zile de îngrijiri medicale. „Agresiunea suferită şi acuzaţia de furt au lasat traume atât fizice cât şi emoţionale, ce s-au resimţit în următoarele zile prin probleme cu somnul, dar şi cu îndoieli legate de propria siguranţă în afara domiciliului. La această stare s-a adaugat şi un apel telefonic de ameninţare care a amplificat teama de a părasi casa”, se mai arată în postarea Asociaţiei. 

Conform ONG-ului, tânăra este un copil abandonat la naştere, plasat în grija serviciilor sociale, care şi-a petrecut cei 18 ani de viaţă cu asistenţi maternali pentru care nu a însemnat nimic altceva decât valoarea indemnizaţiei pe care aceştia o primeau de la stat. Cu toată lipsa dragostei unei familii adevărate, tânără urmează o carieră vocaţională, practică volei, şi-a format un grup de prieteni adevăraţi şi visul ei este ca într-o bună zi să devină un arhitect de succes.

Asociaţia a cerut explicaţii de la Daniel Căciulă, directorul hipermarketului Carrefour de pe Calea Bucuresti. Doar că, „spre dezamăgirea noastră, domnul Căciulă nu a acordat nici o consideraţie solicitării noastre, nu a trimis niciun email şi nici nu ne-a contactat telefonic. La intervenţia avocatei noastre care va reprezenta în instanţă drepturile tinerei, domnul Căciulă a recunoscut că a vizualizat agresiunea împotriva tinerei pe camera video. Domnul director nu a putut da nicio explicaţie când avocata i-a prezentat extrasul de cont de pe cardul tinerei cu cumpărăturile făcute în Carrefour-ul din mall-ul AFI, care confirmă că produsele confiscate şi considerate „sustrase”, au fost plătite şi aduse din Carrefour-ul unde fusese precedent.

Domnul director nu a putut să ofere nici o explicaţie acuzaţiei de furt şi nici agresiunii fizice comise pe teritoriul hipermarketului pe care-l conduce, susţinând doar că l-au dat afară pe angajatul firmei de securitate care a agresat-o pe tânără.

Ne întrebam cum putem oferi şansa de integrare socială cu drepturi egale pentru toţi cetăţenii acestei ţări indiferent de etnie, statut social sau gen, când o fata de etnie romă nu poate intra într-un hipermarket de prestigiu precum Carrefour, fără să nu i se pune automat eticheta de „hoaţă”, spun cei din Asociaţia „Femeile se implică”.

Citeşte şi:

Bode, la inaugurarea celor 6 km de autostradă între Râşnov şi Cristian: S-au pierdut 18 ani. 42.600 de maşini vor trece pe-aici în fiecare an

Lotul de autostradă Râşnov - Cristian, construit de firma românească cu zece luni înainte de termenul limităUltima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite