Secretariatul de stat pentru revoluționari face ordine: șeful revoluționarilor de la Brașov, vizat

0
Publicat:

Președintele revoluționarilor brașoveni și-ar putea pierde titlul de luptător cu rol determinant, în urma concluziei trase de comisia care a verificat mai mulți revoluționari brașoveni

Președintele ALRUE Brașov, Vasile Mardare FOTO Ioan Buciumar
Președintele ALRUE Brașov, Vasile Mardare FOTO Ioan Buciumar

O comisie a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a decis că președintele Asociației Luptătorilor, Revoluționarilor și Urmașilor Eroilor Brașov, Vasile Mardare, nu are calitatea de luptător cu rol determinant. Ca urmare, comisia a decis demararea demersurilor pentru retragerea titlului de luptător cu rol determinant în cazul lui Vasile Mardare.

Președintele ALRUE Brașov nu recunoaște concluzia comisiei. El se declară trist și spune că a stat într-un transportor blindat timp de 8 zile, vreme în care i-a căutat prin Brașov pe cei care trăgeau în populație, însă a găsit doar simulatoare. Mardare anunță că va recurge la un mijloc de protest extrem.

„Am de gând să intru în greva foamei cu colegii mei, dacă vor dori. Dacă nu, voi fi singur, nu contează. Deocamdată, am trimis scrisoare către Guvernul României că acea contestație e falsă. Spune un articol de lege că poate fi făcută o contestație dacă apare o noutate. Aici, noutate nu există la dosar”, a precizat Vasile Mardare.

Șeful revoluționarilor brașoveni spune că zi și noapte a acționat în timpul Revoluției din Decembrie 1989 și a fost la Județeana de Partid. Mardare a mai spus și că nu puteau intra la discuții toți cei 70.000 de brașoveni care erau atunci în stradă. La fel de adevărat este, însă, că nu toți acei 70.000 de oameni au primit titlul de „luptător cu rol determinant”.

Aceeași comisie a decis și că Brașovul nu este oraș cu rol determinant, tot pentru că nu îndeplinește condițiile din lege. Din acest motiv, mulți revoluționari din orașul de la poalele Tâmpei își vor pierde această calitate. Vasile Mardare recunoaște că nu este vorba doar de pierderea unui statut, ci de sume importante pe care comisia consideră că aceste persoane le-au primit în mod ilegal.

Alte persoane importante în asociația de la Brașov, despre care comisia a decis că nu trebuie să dețină titlul de luptător cu rol determinant sunt scriitorul Mircea Brenciu și secretara asociației, Maria Butnaru. Despre aceasta din urmă, câțiva revoluționari au aflat, acum mai mulți ani, că se afla în arestul Miliției Brașov în decembrie 1989.

De altfel, șeful Miliției de atunci și, ulterior, al Poliției Județene Brașov, a transmis o listă cu persoanele care se aflau în arest la Revoluție, iar Mariana Butnaru se regăsește printre acestea. Potrivit documentului, nu era vorba de o infracțiune cu iz politic, ci de una de drept comun, delapidare.

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite