Record mondial la doar 10 ani. Geta Popescu a escaladat vârful Ararat de 5.137 de metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copila vrea să doboare cât mai multe recorduri mondiale. FOTOArhivă personală.
Copila vrea să doboare cât mai multe recorduri mondiale. FOTOArhivă personală.

Copila a prins microbul drumeţiilor montane de la sora ei, deja celebra Crina Coco Popescu. Acum, la doar 10 ani i-a dărâmat recordul chiar surorii sale care escaladase vârful Ararat la 12 ani. Micuţa alpinistă vrea să o ia pe urmele surorii sale şi să-i doboare şi alte recorduri.

Performanţa a fost atinsă pe data de 8 august 2013, in jurul orei locale 7,30.  Dor Geta Popescu, in varsta de 10 ani a atins vârful Ararat, 5 137 de metri al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, cel mai înalt munte din Turcia. Această reuşită reprezintă un nou redord mondial de vârstă al ascensiunilor pe Mt. Ararat. Până la acest moment recordul era de 12 ani şi 6 luni, stabilit de alpinista Crina Coco Popescu, sora Getei, în anul 2007.

Performanţa a fost stabilită de Dor Geta Popescu în cadrul unei expediţii organizate de Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov. În ziua de vârf a fost parcursă o diferenţă pozitivă de nivel de 1036 de metri, urmată de o coborâre de 3100de metri diferenţă de nivel. Astfel, după un parcurs de 12 ore, început la trei dimineaţa, membrii expediţiei se aflau la baza rutei sudice, în apropierea oraşului Dogubayazit, cu vârful de 5 137 de metri trecut in palmares.

„Mă bucur de reuşita Getei în primul rând pentru că şiam cât de îşi dorea să ajungă pe un munte înalt, pe care eu stabilisem un record la vremea la care l-am urcat. Mă bucur cu atât mai mult cu cât reuşita ei se referă la Ararat, un munte deosebit, a cărei ascensiune a însemnat pentru mine dovada că ma pot aclimatiza şi că pot face faţă efortului la altitudine. Pentru mine este o dovada că Geta are calităţile necesare ascensiunilor în munţi înalţi şi mă bucur că începe să-mi bată recordurile de vârstă, acestea păstrându-se în Romania“, a declarat Crina Coco Popescu.

Crina Coco Popescu este deţinătoarea mai multor recorduri mondiale şi un fenomen la vârsta ei. A fost numită alpinista  anului 20011 în România.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite