Procurorii s-au autosesizat. Anchetează uciderea ursului Arthur

0
0
Ancheta in cazul vânării ursului Arthur FOTO g4media
Ancheta in cazul vânării ursului Arthur FOTO g4media

Procurorii din Targu Secuiesc s-au autosesizat şi au deschis o anchetă penală după vânătoarea căreia i-a căzut pradă ursul Arthur, cel mai mare exemplar din această specie care a fost văzut în România

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a anunţat deschiderea unui dosar penal şi începerea urmăririi penale in rem în urma uciderii ursului Arthur la o vânătoare la care a participat prinţul Emanuel Lichtenstein. 

Ursul Arthur era cel mai mare exemplar văzut în România, iar, potrivit specialiştilor, masculii dominanţi au un rol esenţial în perpetuarea speciei. 

Rolul nu se limitează la faptul că se împerechează cu femelele. Masculii dominanţi îi alungă pe puii de sex masculin înainte de împerechere, astfel că aceştia nu se vor mai împerechea cu mama sau cu surorile lor şi, astfel, nu va avea loc cosangvinizarea, care poate duce, în timp, la dispariţia speciei.

„La 06.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, judeţul Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente”, au precizat anchetatorii. 

Ca urmare, procurorii au stabilit ce fapte ar fi putut fi comise şi au decis să înceapă urmărirea penală. „În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, prevăzută de art. 42, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 407/2006, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi de art 44, lit. b) din Legea nr. 407/2006, şi uzul de armă fără drept, prevăzută de art. 343, alin. 1 Cod penal”, se mai spune în comunicatul parchetului. 

În prezent, ancheta este în desfăşurare, în vederea stabilirii în mod corect şi complet a circumstanţelor uciderii ursului. Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, şi nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vă mai recomandăm:

 

Medicul Doru Bertea s-a sinucis. Era în arest la domiciliu pentru că a furnizat materiale la suprapreţ spitalelor Covid din Braşov şi Harghita

 

Maraton de vaccinare în castelul lui Dracula. Surprizele de care vor avea parte vaccinaţii

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri