Primăria Săcele caută soluţii pentru extinderea şcolii gimnaziale din Gârcini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Şcoala Gimnazilă nr. 5 din cartierul Gârcini (municipiul Săcele) elevii nu mai au loc în clase
La Şcoala Gimnazilă nr. 5 din cartierul Gârcini (municipiul Săcele) elevii nu mai au loc în clase

Cei peste 1.500 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 5 din Gârcini vor învăţa şi în anul şcolar 2015 – 2016 în trei schimburi.

Cei din ciclul primar, a declarat primarul municipiului Săcele, Radu Florea Nistor, au la dispoziţie trei ore pe zi pentru a parcurge lecţiile, iar cei din ciclul gimnazial învaţă în două schimburi.

„În 22 de săli se pregătesc 55 de clase de elevi şi preşcolari.  Şcoala Gimnazială nr. 5 este cea mai aglomerată unitate de învăţământ din judeţ. Până anul trecut urmai cursurile acstei şcoli peste 1.500 de copii din cartierul Gârcini. Generaţii întregi de elevi din clasele I-IV au învăţat în trei schimburi pentru că spaţiul mic nu permitea alocarea mai multor ore pentru cursuri. Situaţia se repetă şi în acest an şcolar, când elevii din clasele primare vor veni pe rând la şcoală, în intervalul orar 7.30-17.40”, a precizat  Radu Florea Nistor.

Unitatea are două corpuri, dar cei mai mici şcolari învaţă şi în grădiniţa din aceeaşi curte. De asemenea, în clădirea sălii de sport au fost amenajate trei încăperi unde se ţine ore. În aceste condiţii, a declarat directorul şcolii, prof. Florin Moraru, „ar mare nevoie de un corp nou de clădire.Cea mai bună soluţie din toate punctele de vedere – atât în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii actului educaţional cât şi din punct de vedere al cheltuielilor ce ar trebui acoperite de Primărie – ar fi construirea unui nou corp de clădire cu măcar 12 săli de clasă”.

Extinderea unităţii de învăţământ, a precizat primarul, s-ar putea realiza cu fonduri europene.

Absenteismul scade de la an la an

O astfel de investiţie ar fi necesară cu atât mai mult cu cât părinţii copiilor din Gârcini sunt tot mai preocupaţi de educaţia micuţilor. „Rata absenteismului scade de la an la an. Absenţe mai multe acumulează elevii de gimnaziu pe care părinţii îi pun să muncească prin gospodărie”, a explicat primarul.

De altfel, potrivit managerului şcolii, numărul copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare este mult mai mare decât cel al absolvenţilor. Rata absenteismului în 2014 a fost de opt procente, mult mai scăzută faţă de anii trecuţi. În acest an, a continuat el, vin la şcoală mai puţini cu 50 de elevi, care au abandonat şcoala pentru a merge cu părinţii în străinătate.

Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor municipalităţii săcelene, populaţia cartierului Gârcini este în continuă creştere, în timp ce în restul oraşului sunt tot mai puţini copii. Cei mai mulţi cetăţeni din cartier sunt romi, însă doar puţini au declarat că aparţin acestei etnii în 2014. Din cei 30.798 de locuitori stabili ai municipiului, peste 20.000 au declarat limba română ca limbă maternă şi 6.200 limba maghiară.

Investiţii în dotarea şcolii

Condiţiile în care învaţă cei peste 1.400 de elevi, susţine prof. Moraru, sunt tot mai bune: „Prin proiectele pe care le-am desfăşurat, am reuşit să dotăm cu mobilier întregul corp de aici de la Gârcini. De asemenea, am reuşit să facem o dotare importantă pe echipamente IT. Deci stăm mult mai bine din acest puncte de vedere ca anii trecuţi”.

În această vară s-a lucrat şi la reţeaua de alimentare apă, care era dimensionată pentru deservirea unei singure clădiri nu mai făcea faţă pentru a acoperi trei corpuri.

Lucrări şi la celelalte unităţi de învăţământ

Pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, municipalitatea săceleană a efectuat lucrări de reparaţii şi la alte unităţi de învăţământ. Astfel, la corpul din Piaţa Unirii al Şcolii Gimnazialenr. 1, s-a refăcut acoperişul, urmând ca o astfelde lucrare să se execute şi la sala de sport a unităţii. La Liceul „George Moroianu” a fost reparată faţada şi acoperişul, iar la Grădinita nr. 3, de pe strada Mihai Eminescu, s-au montat ferestre cu geamuri termopan.

Două fântâni stradale pentru locuitorii cartierului Gârcini

Consilierii locali săceleni au aprobat în şedinţa de plen din luna august o hotărâre privind realizarea, în cartierul Gârcini, a două fântâni stradale.

Decizia, a explicat primarul Radu Florea Nistor, a fost luată pentru a creşte accesibilitatea săcelenilor care locuiesc în această zonă a oraşului la sistemul public de alimentare cu apă potabilă, multe gospodării nefiind racordate la reţea.

Reprezentantul municipalităţii a precizat că valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 15.000 de lei, iar în momentul de faţă este în curs de elaborare documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construcţie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite