Primăria Brașov vrea să cumpere 1.000 de rable din oraș, cu 3.000 de lei bucata. Ce condiții sunt cerute

0
0

Brașovenii care au mașini mai vechi de 15 ani le pot vinde Primăriei, în schimbul sumei de 3.000 de lei. Cei care doresc să se înscrie în programul „Rabla” trebuie să îndeplinească mai multe condiții

Brașovenii se vor putea înscrie la programul „Rabla” FOTO Primăria Brașov
Brașovenii se vor putea înscrie la programul „Rabla” FOTO Primăria Brașov

Consilierii locali din municipiul Brașov vor avea pe mese la ședința de plen din 31 octombrie un proiect de hotărâre prin care municipalitatea își propune să includă în programul de casare a mașinilor vechi 1.000 de autovehicule. Este vorba de mașini mai vechi de 15 ani, pentru care proprietarii vor putea primi 3.000 de lei, fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă.

Programul „Rabla” este finanţat în proporţie de 80% de la bugetul de stat, prin Administraţia Fondului de Mediu (AFM), iar diferenţa de 20% este acoperită de la Primăria Braşov.

„Programul vizează maşinile mai vechi de 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau inferioară, indiferent dacă sunt autoturisme, autoutilitare sau autospeciale u şoare, sub 3,5 tone. Interesul proprietarilor este foarte mare, pentru că vor primi o sumă de bani semnificativă, 3.000 de lei, fără a fi nevoiţi să îşi cumpere altă maşină, aşa cum este în cazul Programului Rabla. Noi ne-am propus să scăpăm Braşovul de cel puţin 1.000 de rable şi dorim să accesăm finanţarea de la AFM”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Interesul ar putea fi mai mic decât se estimează

Reprezentanții municipalității nu exclud ca interesul brașovenilor pentru programul „Rabla” să nu fie atât de mare pe cât s-ar crede, din cauza condițiilor impuse de lege: beneficiarii programului nu mai pot cumpăra o maşină second hand sub Euro 5, autoturismul casat trebuie să fie de 5 ani în proprietatea lor, să fie vechi de 15 ani şi nu „rablă”, ci cu toate piesele în ea.

În cei 3 ani în care brașovenii care beneficiază de programul „Rabla” nu au voie să cumpere un alt autovehicul poluant, Direcţia Fiscală Braşov va urmări în baza actelor declaraţiilor privind dobândirea autovehiculelor dacă aceștia achiziţionează autoturisme cu alţi parametri de poluare decât cei reglementaţi prin ghidul de finanţare.

Condiții le sunt impuse și proprietarilor de „rable”, nu doar autovehiculelor. Astfel, aceştia trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în municipiul Braşov şi să fie proprietarii autovehiculului uzat de cel puţin 5 ani. De asemenea, proprietarii nu trebuie să aibă restante la plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local.

Totodată, proprietarii nu pot cere cei 3.000 de lei dacă, pentru acelaşi vehicul, au obţinut bani prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice sau fonduri comunitare. O altă condiţie este ca proprietarul să nu fie condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Finanţarea de la AFM pentru programul „Rabla” va fi solicitată de Primăria Braşov, iar apelul de proiecte va fi deschis în 11 noiembrie 2022, ora 10:00, şi se va încheia cel mai târziu în 30 decembrie 2022, ora 14:00, existând posibilitatea ca acesta să fie închis mai repede, dacă se va epuiza bugetului alocat sesiunii de finanţare.

Brașovul are puține „rable”, comparativ cu alte județe

Primăria nu a prezentat date privind parcul auto înregistrat în municipiul reşedinţă de judeţ. Avem date doar la nivel de judeţ, de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Astfel, la 31 decembrie 2010, în judeţul Braşov erau înregistrate 214.846 autovehicule.

Dintre acestea, 71,5% sunt mai vechi de 12 ani, respectiv 153.692 de maşini. Deşi este un număr mare, Brașovul este pe antepenultimul loc ca vechime a parcului auto, la fel județul Argeş, după judeţul Ilfov (58,7%) şi municipiul București (52,8%).

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite