Primăria Brașov a închis terasele din Centrul Brașovului. Cum au protestat managerii din HoReCa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Așa cum spune regulamentul adoptat de Consiliul Local, terasele din Centrul Brașovului au fost închise. Managerii au protestat, deoarece spun că sunt nevoiți să concedieze personalul abia calificat.

Protest HoReCa la Brașov vizavi de închiderea teraselor FOTO Ioan Buciumar
Protest HoReCa la Brașov vizavi de închiderea teraselor FOTO Ioan Buciumar

Terasele din Centrul Istoric al Brașovului s-au închis, așa cum prevede regulamentul aprobat de Consiliul Local Brașov. Managerii restaurantelor din Piața Sfatului, de pe strada Republicii și celelalte străzi din zonă au fost anunțați în 14 noiembrie că trebuie să ridice mesele de pe domeniul public, însă s-au trezit cu o problemă: odată cu reducerea numărului de mese, scade și numărul clienților.

Numărul de angajați devine nejustificat de mare, iar patronii s-au văzut nevoiți să trimită oamenii în șomaj tehnic sau chiar să-i disponibilizeze.

În acest moment, datorită faptului că noi ne-am dimensionat personalul pentru un anumit volum, suntem foarte afectați. Dacă se vrea turism de calitate, trebuie să ai o anumită constanță, o continuitate. Vă uitați la mare ce se întâmplă, când ai sezon de patru luni de zile, pe urmă îi dai afară, vin alții în următorul an... Noi am făcut training pentru tot personalul ca să putem să dăm o anumită calitate pentru produsele noastre”, a spus Ștefan Mâțu, unul din managerii de restaurant din Piața Sfatului.

A trebuit să ne despărțim de niște colegi, ceea ce nu este normal. Ne-am chinuit să îi ținem în pandemie și acum a trebuit să facem disponibilizări din cauza problemei teraselor. Eu zic că era loc pentru toată lumea, deci se putea face ceva să avem măcar câteva umbrele”, a spus Emese Balahura, reprezentanta unei alte firme din Centrul Istoric al Brașovului.

Managerii se plâng că în perioada de alertă au putut menține terasele și iarna, dar acum nu mai este posibil. Reprezentanții municipalității spun că era cunoscut faptul că terasele trebuie ridicate, iar pentru ca terasele să rămână și iarna este nevoie de o decizie a Consiliului Local.

Dacă închiriem domeniul public conform codului administrativ, atunci se face prin licitație publică, iar Consiliul Local trebuie să decidă că este oportun să închirieze, să concesioneze domeniul public în orice moment. Regulamentul poate fi amendat de către Consiliul Local. Consiliul Local este cel care l-a aprobat, Consiliul Local este cel care îl poate modifica, dar trebuie, în același timp, să existe și o justificare, și o modificare de legislație”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Reprezentanții Horeca au organizat un picnic în Piața Sfatului, ca protest la adresa faptului că sunt obligați să închidă terasele și să-și restrângă activitatea, deși ar fi avut suficient de mulți clienți.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite