Potențial pericol în Feldioara. Depozit petrolier, în apropierea uzinei Nuclearelectrica

0
Publicat:

Un depozit petrolier din localitatea Feldioara riscă să devină un pericol iminent, acesta fiind construit în apropierea unei locații unde este produs combustibil nuclear, relatează Gândul.

Depozitul ar urma să fie construit în aproprierea uzinei Nuclearelectrica FOTO Arhivă Adevărul
Depozitul ar urma să fie construit în aproprierea uzinei Nuclearelectrica FOTO Arhivă Adevărul

Primarul localității Feldioara, Sorin Taus, a emis o autorizație de construire pentru un depozit petrolier chiar în apropierea uzinei Nuclearelectrica, acolo unde este produs combustibil nuclear, relatează Gândul. Depozitul ar urma sa fie controlat de MOL Ungaria, prin interpuși, susține sursa citată.

La sfârșitul anului 2023, Inspectoratul de Stat în Construcții Centru (IRCC) a efectuat un control în urma căruia s-a stabilit că autorizația de construire pentru depozitul petrolier a fost emisă ilegal, din cauză că au fost încălcate mai multe prevederi ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. 

Autorizația s-a emis în lipsa următoarelor avize: avizul Companiei Naționale a Uraniului, avizul Companiei Naționale CFR, avizul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov”, arată raportul ISC, care prezintă faptul că autorizația a fost emisă de primar la numai trei săptămâni de la accidentul din Crevedia, potrivit relatărilor publicației. 

De altfel, în urma controlului efectuat de ISC și urmare a concluziilor raportului, prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a cerut anularea acestei autorizații de construire, printr-o acțiune depusă la Tribunalul Brașov. 

Sursei citate menționează și o posibilă implicare a ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea,

Ministrul a catalogat acuzațiile drept „speculații”. „Nici nu am auzit de așa ceva, acum aud. Acum, în campanie, dacă nu se va vorbi despre Adrian Veștea și despre alți oameni, probabil că este campania destul de seacă. (..) ISC-ul a făcut o constatare, ISC-ul este în subordinea Ministerului Dezvoltării. Și atunci, chiar din contră, nu l-am ajutat pe primarul din Feldioara. Și dacă a făcut prefectul plângere… Prefectul e tot liberal. E clar că noi respectăm legalitatea”, a argumentat ministrul, potrivit sursei citate.

La rândul său, primarul din localitatea Feldioara, Sorin Taus, a declarat publicației că ar fi lipsit doar un aviz, de la Drumuri și Poduri, situația fiind rezolvată, negând acuzațiile cu privire la susținerea ministrului. „Investiții trebuie să se facă în orice zonă de dezvoltare a localității. La Feldioara s-au mai făcut multe altele, printre care Fabrica de Mezeluri Reinert, Olympus este în zonă, Premium Porc, foarte multe investiții”, a mai argumentat primarul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite