PORTRET Sabina Calancea vrea să calce pe urmele lui Kim Clijsters

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 14 ani, tenismena are în palmares peste 10 turnee interne câştigate, fiind în primele cinci sportive ale ţării, la categoria ei de vârstă.

Aventura tinerei jucătoare de tenis în „sportul alb" a început în urmă cu aproape opt ani. Braşoveanca a fost atrasă de stilul de joc al rusoaicei Maria Sharapova şi a decis că vrea să facă tenis de performanţă. La început, Sabina a fost legitimată la Clubul Sportiv Dav&Sin, din Braşov, acolo unde a avut-o antrenoare pe Mihaela Vartolomei.

La şase ani şi jumătate am ajuns la tenis, dar iniţial am făcut doar antrenamente lejere. La opt ani am început să mă pregătesc la intensitate maximă.

Un an mai târziu am participat la primul turneu intern. Părinţii au fost mereu alături de mine, fără ei nu aş fi reuşit", a precizat adolescenta.

Bursieră în Spania

La 11 ani, tenismena din Braşov a câştigat o bursă la Academia de tenis din Barcelona, „Arantxa Sanchez". Datorită valorii sale, spaniolii i-au propus Sabinei să rămână la celebra academie, unde s-au lansat nume grele în tenis, cum ar fi Carlos Moya sau Rafael Nadal. Însă, fiind prea mică, Sabina a decis că este mult prea devreme să se despartă de familie şi să facă acest pas.  

 Acum trei ani, tânăra a luat parte la primul turneu internaţional din carieră, în Austria, la Kufstein. „Diferenţa dintre tenisul nostru şi cel de afară nu este chiar atât de mare, întrucât şi în România avem jucătoare extrem de valoroase, la acest nivel. Este adevărat că în străinătate sunt condiţii mai bune şi ţi se creează un mediu propice pentru marea performanţă", crede braşoveanca.

image

În vara anului 2009, sportiva de sub Tâmpa s-a transferat la Dinamo Braşov, acolo unde este antrenată de Bela Mozeş. „Este un antrenor care pune mult suflet şi munceşte enorm. Este corect şi unul dintre cei mai buni antrenori de tenis din România", a precizat Sabina.

Anul 2010 a fost unul aproape perfect pentru Sabina Calancea. Aceasta a terminat pe locul II, la simplu, la turneul internaţional de junioare din Umea, Suedia, iar la dublu a câştigat medalia de aur. Tot anul trecut, tânăra a devenit campioană naţională cu Dinamo, la categoria ei de vârstă, terminând pe locul patru, pe echipe, la categoria 18 ani.

Elevă silitoare

Chiar dacă face tenis de performanţă, Sabina Calancea nu a neglijat niciun moment şcoala, studiile fiind la fel de importante. Sportiva a obţinut media 9,65 la admitere şi este elevă la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna". Deşi are antrenamente în fiecare zi, braşoveanca învaţă până la miezul nopţii, întrucât îşi doreşte să obţină o bursă la un Colegiu Universitar din America.

Unii profesori de la liceu mi-au reproşat că nu am ales să merg la o şcoală cu profil sportiv. Însă, eu am vrut să ajung la un colegiu de renume din Braşov, întrucât şcoala este foarte importantă pentru mine. Aş vrea să am parte de mai multă înţelegere din partea profesorilor, fiindcă nu este uşor să te împarţi între sportul de performanţă şi studii", a încheiat tânăra.

 

 Întrebări şi răspunsuri

image

Ai avut probleme cu accidentările?

Am avut mari probleme cu o accidentare la cot. Aceste probleme medicale la cot sunt considerate normale la tenismeni. Însă, atunci am fost nevoită să iau o pauză forţată de şase luni, iar timp de o lună am mers în fiecare zi la tratament, la Câmpina.

Ce planuri de viitor ai?

În anul 2011 aş vrea să ajung în primele 10 jucătoare ale ţării, la 16 ani şi apoi să tot urc în ierarhie. Vreau să mai joc câteva turnee internaţionale şi normal, în viitor, să particip la un turneu de Mare Şlem. Vreau să calc pe urmele jucătoarelor mele preferate: Dinara Safina şi Kim Clijsters.

Ce-i place

Îmi plac filmele, în special cele de comedie. Ador să ascult muzică, să ies cu prietenii şi să citesc. «Bestia» este ultima carte care mi-a plăcut. Fiindcă tatăl meu este antrenor de baschet, mi-ar fi plăcut foarte mult să practic acest sport, dar m-am axat pe tenis până la urmă. Chiar şi aşa, mai merg la meciurile echipelor antrenate de tatăl meu", a povestit Sabina.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii falşi, invidioşi, care te vorbesc de rău pe la spate. Nu-mi place să mă cert cu fratele meu şi detest să pierd vreun meci. De asemenea, nu-mi plac absolut deloc manelele, chiar mă deranjează", este de părere sportiva.  

Profil

Născută. 3 Decembrie 1996, Braşov.

Familie. Părinţi, are un frate mai mic.

Studii. Elevă la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna", din Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite