O barză nu a mai plecat spre ţările calde. Alpiniştii şi pompierii au căutat ore în şir soluţii pentru a o salva, ca să nu îngheţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipe de pompieri şi alpinişti din Braşov caută soluţii pentru a salva o barză ce a rămas, peste iarnă, în Codlea, judeţul Braşov, localnicii temându-se că în din cauza frigului şi a faptului că nu va mai găsi mâncare, aceasta ar putea muri.

Barza care nu a plecat spre ţările calde a pus pe jar localnicii din Codlea, dar şi autorităţile. Pasărea a rămas pe coşul de fum al unei clădiri, iar oamenii se tem că ar putea muri, ţinând cont de temperaturile scăzute şi de faptul că deja a căzut prima zăpadă, iar barza nu prea mai găseşte de mâncare. Oamenii care locuiesc în cladirile de lângă coşul de fum pe care şi-au făcut cuib berzele în primăvară au observant, la sfârşitul verii, cum păsările şi puii lor au părăsit cuibul, la fel ca în fiecare an. Una dintre ele, însă, a apărut din nou în cuib.

Soluţia a venit de la alpinişti

Localnicii au solicitat ajutor pompierilor, dar aceştia nu au putut face nimic. „Am constatat că nu putem interveni cu tehnica pe care o deţinem, nici cu alte utilaje cu lucru la înălţime nu se poate interveni, întrucât locul e foarte îngust şi nu permite accesul acestora în apropiere”, a declarat Lucian Cioacă, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Codlea.

Astfel, s-a solicitat sprijin de la alpinişti, aceştia instalând o coardă până în vârful coşului unde este cuibul înaripatei, pentru a ajunge la ea noaptea, când pasărea nu prea obişnuieşte să zboare. În timpul zilei, însă, barza a zburat.

„Am făcut cale de acces cu tehnici alpinistice pentru a ajunge acolo. Speram ca seara, dacă vine barza, cu o plasă pregătită, să se lase prinsă”, a spus şi Radu Ilie, alpinist utilitar.

Barza ar putea supravieţui şi singură

După ce o vor prinde, alpiniştii o vor încredinţa unei asociaţii care se ocupă de protecţia acestor păsări. Specialiştii spun că barza ar putea supravieţui şi singură. În plus, au fost observate mai multe cazuri de berze care au rămas în ţară şi nu au mai migrat în ţările calde.

„Cele care rămân, unele dintre ele, cel puţin, pot să şi ierneze, sunt cazuri tot mai frecvente în România şi în ţări din jurul nostru, din Europa. Faptul că rămân nu înseamnă că sunt bolnave, rănite, sunt exemplare normale. E greu să spunem de ce au rămas, probabil sunt nişte cauze, dar dacă au hrană suficientă, cât de cât în perioada de iarnă, pot să rămână, hrană însemnând peştişori, resturi alimentare, de la abatoare, de la gropile de gunoi”, a explicat pentru Mediafax ornitologul Dan Ionescu.

Citeşte şi:

VIDEO Grădina Zoo de pe stradă. O vulpe s-a plimbat liniştită prin centrul Braşovului

Străzile Braşovului au devenit grădină Zoologică. Doi urşi şi o turmă de mistreţi au ieşit azi-noapte la plimbare

BraşovPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite