Metoda „Restaurantul”. Cum au fost jefuiți turiștii care luau masa într-un local din Brașov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi brașoveni mergeau în restaurantele de lux din zonă și lăsau turiștii fără bani sau bunuri de valoare. Aceștia se apropiau foarte mult de scaunele vecinilor și îi buzunăreau

Doi brașoveni furau de la turiști în restaurantele de lux din zonă FOTO Adevărul
Doi brașoveni furau de la turiști în restaurantele de lux din zonă FOTO Adevărul

Un cuplu brașovean a colindat restaurantele de lux din oraș, Poiana Brașov și împrejurimi, la începutul acestui an. Cei doi nu erau niciodată înfometați când ajungeau în restaurante din Bran, Predeal, Râșnov sau Brașov, decât dacă vorbim de bani sau bunuri de valoare.

Iosif și Irina au lăsat mulți turiști cu portofelele goale, iar aceștia din urmă observau că sunt lefteri abia când venea momentul să achite consumația. Modul de operare al celor doi tovarăși de viață și de infracțiuni nu era foarte complicat, dar destul de neobișnuit, încât să le aducă destui „clienți”.

Turiștii care lăsau să se înțeleagă din ținuta lor sau din alte elemente ale comportamentului că sunt înstăriți erau ținta preferată a celor doi brașoveni. Toți cei care au devenit victime au făcut aceeași greșeală iar cuplul de hoți a dat numeroase lovituri în restaurantele cele mai renumite din zonă.

Mergeau la restaurant, dar nu comandau

Cei doi hoți intrau în restaurante la orele la care se lua prânzul sau cina și se așezau la masă, fără să comande. Le spuneau chelnerilor că așteaptă pe cineva și vor comanda în momentul în care vor veni și prietenii lor. În acest timp, ei erau foarte atenți la orice mișcare și greșeală a vecinilor de masă, de care încercau să se apropie cât mai mult.

La un moment dat, se făceau că au scăpat ceva pe jos și, profitând de neatenția vecinilor, controlau buzunarele hainelor lăsate pe spătarul scaunelor. Dacă nu găseau nimic, le cereau chelnerilor să îi mute la altă masă, sub pretextul că au fost anunțați că vor fi mai mulți decât credeau la început sau mai puțini.

La a doua masă repetau stratagema și, astfel, ieșeau de multe ori din restaurante cu mii de lei sau gadgeturi cu asemenea valoare. Păgubiții nu știau nimic până în momentul în care le sosea nota de plată și încercau să o achite.

Un păgubit rău de pagubă

Unui asemenea bărbat, cei doi i-au sustras suma de 3.600 de lei, iar păgubitul nu a renunțat la bani. Pentru că îi bănuia pe cei doi, i-a cerut ospătarului să se uite împreună pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere și așa a văzut cum a fost lăsat lefter.

Bărbatul suspectat a fost filmat în momentul în care se apleca pe spate pentru a ajunge cu mâna la buzunarul hainei agățate pe marginea scaunului de clientul de la masa vecină. Deși gestul nu era deloc discret, nimeni nu băga de seamă pe moment ce se întâmplă. Partenera bărbatului avea și ea un rol. Se poziționa pe scaun astfel încât să mascheze momentul furtului. Tot ea era cea căreia i se înmâna discret prada.

Când se vedeau cu banii sau obiectele valoroase în mână, cei doi aveau o scurtă discuție, după care unul din ei îl invita pe celălalt afară, pentru a fuma câte o țigară. Era modul de a părăsi restaurantul fără a mai reveni.

Doar bărbatul a recunoscut

Turiștii păgubiți au făcut plângere la poliție, hoții fiind identificați cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din restaurante și benzinării. Astfel anchetatorii au aflat mașina cu care se deplasează și traseul urmat, ulterior și domiciliul acestora.

Polițiștii au găsit hainele cu care erau îmbrăcați cei doi în momentul furtului de la Predeal, surprins de camerele de supraveghere. Bărbatul a recunoscut și a vrut să înapoieze o parte din bani, însă femeia a declarat că nu știa ce făcea partenerul ei. Numai că plecările din restaurant fără să comande măcar erau mult prea dese încât aceasta să creadă că era vorba despre niște seri ratate din cine știe ce motive.

Cei doi au fost condamnați la închisoare cu suspendare sub acuzația de furt, respectiv complicitate la furt. În plus, au fost obligați să presteze și câte 80 de zile de muncă în folosul comunității. Latura civilă a rămas nesoluționată, păgubiții putând cere daune în instanță.   

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite