„Măscăricii“ au invadat centrul istoric al Braşovului (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de braşoveni au luat parte la „Balul Măscăricilor", un obicei reînviat după mai bine de 60 de ani. Muşchetari, cavaleri, domniţe, bufoni, clovni şi piraţi au readus la viaţă obiceiul de mult uitat al „măscăricilor" din Şcheii Braşovului.

„Măscăricii" deghizaţi în costume împrumutate sau confecţionate cu această ocazie au făcut abstracţie de vremea de afară şi au „colindat", duminică după-amiază, străzile vechii Cetăţi a Braşovului.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU „MĂSCPĂRICII“

image

Fiecare participant a fost liber să-şi aleagă ţinuta pentru acest bal. Indiferent de vârstă, braşovenii au participat, cu bucurie şi mândrie, la vechiul obicei din Şchei. Cel mai mic „mascat" a fost Tatiana Ţigănuş, o feţită de numai doi ani şi jumătate, care s-a costumat într-un căţel dalmaţian.

image

Şi liceenii şi studenţii s-au deghizat special pentru acest eveniment. „Locuim aici în Şchei şi cunoaştem obiceiul de la bunicii noştri. Noi ne-am închiriat costumele pentru eveniment şi suntem mândri că asistăm la această sărbătoare a comunităţii", a declarat Adriana Dragoş, o studentă de 21 de ani.

image

„Parada măscăricilor“ printre maşini

„Mascaţii" s-au întâlnit în faţa Bisericii „Sfânta Treime" din Şcheii Braşovului, după care au porni într-o paradă prin centrul istoric al oraşului. Persoanele deghizate, cărora li s-au alăturat alţi zeci de braşoveni, au străbătut strada Prundului, au trecut pe sub Poarta Şchei şi s-au oprit la Reduta, unde au avut parte de o masă festivă. 

image

Pentru că drumul a fost lung, iar vremea a fost destul de rece, la Reduta s-au împărţit „crompene" (denumire dată de şcheieni gogoşilor pufoase), căni cu ceai şi pahare cu lichior de casă pe bază de chimion şi zahăr ars, denumit „krampampuli".

image
image

Tradţie readusă la viaţă după 60 de ani

„Balul Măscăricilor" este o sărbătoare de Lăsata Secului, menită să celebreze venirea primăverii. Vechea sărbătoare a trocarilor din Şchei nu a mai avut loc de peste 60 de ani din cauza „războiului şi a condiţiilor sociale".

image

„În trecut, la sărbătoare luau parte doar şcheienii. Probabil că obiceiul este inspirat după manifestările similare, care se organizau la acea vreme, în extreriorul ţării, însă a fost adaptat pentru Şchei. Scopul asociaţiei noastre este să reînvie vechile tradiţii din Şchei, care au dispărut de-a lungul timpului. Vrem să introducem sărbătoarea în planul manifestărilor oraşului ca ea să cuprindă toată suflarea Braşovului", a declarat Eugen Moga, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Şcheienilor, recent înfiinţată la Braşov.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite