Localnicii din Ozun se pregătesc să facă un kurtoskalacs de 12 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Covăsnenii vor să doboare recordul de anul trecut când au făcut un colac lung de 10,6 metri.

Localnicii din comuna covăsneană Ozun au început pregătirile pentru a prepara cel mai lung colac secuiesc făcut vreodată în judeţul lor. Este vorba despre un kurtoskalacs de aproape 12 metri, cu peste un metru mai lung decât cel făcut anul trecut.

Pentru covăsneni a devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, atunci când se serbează zilele comunei, să prepare câte un kurtoskalacs gigant. Colacul preparat anul trecut a avut o lungime de 10,6 metri şi a fost cel mai lung preparat până atunci în judeţul Covasna. Desertul este preparat de localnici după reţete tradiţionale, numai de ei ştiute. Aluatul este asemănător celui de cozonac, iar la suprafaţă este invelit într-o crustă de zahăr ars.

Anul trecut, la prepararea kuros-ului gigant au participat zeci de localnici care au avut grijă ca fâşiile de aluat să nu se rupă în timp ce sunt înfşurate în jurul unui trunchi de de brad, care a fost apoi pus la copt pe jar. 

Kurtoskolacs-ul este o tradiţie locală şi o sursă de venit pentru săteni. În satul Sântionlunca, ce aparţine de comuna Ozun aproape că nu există gospodărie în care să nu se prepare celebrul colac secuiesc. Localnicii îl vând la poartă, pe marginea Drumului Naţional 11, care leagă Braşovul de Bacău. Anul acesta este al patrulea în care vor face un kurtoskalacs lung, ei încercând în fiecare an să îşi depăşească performanţa din anul precendent. Zilele comunei Ozun se vor serba între 28-30 mai.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite