Lecții rutiere ținute în licee de un campion național la raliu. Dan Gîrtofan le vorbește tinerilor despre conduita în trafic

0
Publicat:

Dan Gîrtofan, „Giri”, cum este cunoscut în lumea sportului, le vorbește elevilor de liceu despre cum se întâmplă accidentele și le induce nu comportament responsabil în trafic.

Dan Gîrtofan ține un curs de conducere defensivă la care elevii se-nghesuie FOTO Ioan Buciumar
Dan Gîrtofan ține un curs de conducere defensivă la care elevii se-nghesuie FOTO Ioan Buciumar

Proiectul „ERA – Educație. Responsabilitate. Atitudine“ a ajuns la ediția cu numărul 5, însă succesul de care se bucură specialiștii în automobilism Dan Gîrtofan (Giri, cum îl cunosc prietenii) și Cătălin Toderaș este la fel de mare ca în primul an.

Elevii de liceu care urmează să își ia permisul de conducere sau sunt începători sunt la fel de impresionați de prezentarea făcută de cei doi, în colaborare cu reprezentanții ISU, astfel că nimeni nu se plictisește timp de câteva ore.

Vrem nu neapărat să-i învățăm, dar vrem să-i responsabilizăm, vrem <să-i trezim> și să le arătăm ce înseamnă să nu respecți reguli, ce înseamnă să nu porți centura de siguranță, ce-nseamnă să vorbești la telefon în timp ce conduci, lucruri care, practic, ne pot face să ne pierdem viața, așa, într-o fracțiune de secundă”, a explicat Dan Gîrtofan, dublu campion național de raliu și inițiator al proiectului.

Campionul și colegul său din acest proiect nu doar le spun elevilor că trebuie să poarte centura de siguranță, de exemplu, ci le explică modul de funcționare al acesteia. La fel se întâmplă și cu cauzele accidentelor, iar un asemenea curs ar fi util chiar și șoferilor cu experiență.

Exemplele filmate, cel mai bun stimulent pentru conducere defensivă

Cei doi le dau exemple concrete adolescenților de accidente petrecute din diverse motive și le spun cum ar fi trebuit să procedeze pentru ca accidentul să nu survină.

Unul din primele sfaturi este ca întotdeauna să ne luăm timp suficient ca să ajungem unde ne dorim, încât să nu fim nevoiți să mergem cu viteză peste cea legală.

Felul în care ne așezăm oglinzile sau noi în scaune, felul în care reacționăm la manevrele altor participanți la trafic, toate sunt exemplificate în timpul cursului și Giri le induce tinerilor modul corect de comportament.

O prezentare atât de lungă nu ar avea succes dacă nu ar avea și umor, ca în imaginile de mai jos, care prezintă efectele consumului de diverse substanțe. 

Un caz tragic, petrecut cu 6 ani în urmă, a avut ca victimă chiar o elevă de liceu din Brașov și de aici a pornit totul.

Le-am vorbit de un caz petrecut acum mai mulți ani, când o tânără de clasa a XI-a a decedat într-un tragic accident pe Calea București, pe trecerea de pietoni. Am fost întrebat de băiatul meu, care era colegul de bancă al acestei fete, dacă ar mai fi trăit Ariadna în cazul în care ar fi venit la cursurile noastre. N-am știut să-i răspund la întrebare, drept pentru care le povestesc acest caz copiilor ca să-și dea ei singuri răspuns la această teribilă dilemă”, a spus Cătălin Toderaș, și el inițiator al proiectului și copilot al echipajului.

Din 2018, tinerii pot deveni mai responsabili în trafic

Un an mai târziu, în 2018, a debutat proiectul ERA, care s-a desfășurat apoi cu doar o întrerupere, în 2020-2021, an în care pandemia i-a ținut pe elevi departe unii de alții o bună parte din timp.

Cei doi își dedică timpul lor generației tinere pentru ca numărul de accidente în care tinerii cad victime să fie cât mai redus. Răspunsul proaspeților șoferi din Brașov pare să fie cel dorit de sportivi.

La nivel de județ, cel puțin anul trecut a scăzut numărul de accidente rutiere soldate cu victime la jumătate. Acuma, nu știu dacă este neapărat <din cauza> noastră, dar sper că și ca urmare a eforturilor noastre și un procent cât de mic ar fi, noi am fi foarte bucuroși. Da! Numărul de victime este în scădere și asta nu poate decât să ne bucure”, a completat Dan Gîrtofan.

Proiectul de educație rutieră ERA ajunge în fiecare an în toate liceele din județul Brașov. Un proiect similar se derulează și în județul Cluj, însă cu siguranță că ar fi important ca asemenea acțiuni să se deruleze în întreaga țară.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite