Întreţinerea locuinţei creşte cu 131,41%, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta scumpirilor la înteţinere. Foto: Curierul national
Harta scumpirilor la înteţinere. Foto: Curierul national

După ce Guvernul ar putea decide să nu mai subvenţioneze preţul gigacaloriei, greul va fi dus de populaţie şi, poate, de autorităţile locale.

Până acum aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei a fost susţinut aproape în mod egal de către Guvern şi bugetele locale. Dar în acest an specialiştii din piaţă se aşteaptă ca aceste subvenţii să nu mai fie acordate decât pentru un număr redus de oameni, cei cu venituri mici. Iar restul se vor confrunta cu o iarnă grea din punctul de vedere al costului întreţinerii.

"Într-un scenariu pesimist, eliminarea integrală a subvenţiei, de către Guvern, cât şi imposibilitatea primăriilor locale de a mai aloca un buget pentru subvenţii, aşa cum s-a întâmplat în multe oraşe şi în iarna trecută, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat către populaţie cu până la 150%", a declarat ieri Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo Romania.

Lipsa de viziune a primarilor din Braşov şi a celor care s-au perindat în Consiliul Local va provoca un adevărat şoc în urbea de la poalele Tâmpei. Schimbarea partenerului cu care se negocia reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, chiar şi de două ori pe an, a dus la tergiversarea găsirii unei soluţiii coerente. Mai mult, debranşarea în masă de la CET - Tetkron, a dus la scăderea numărului de clienţi, ajungâdnu-se la pragul de retnabilitate, sub care nu se mai justifică, din punct de vedere economic, existenţa sistemului centralizat de termoficare. 

Mai mult, promisiunile neonorate de primarul George Scripcaru şi Consiliul Local, de realizare a branşamentelor pe orizontală, astfel încât să nu mai existe familii care să fie cu plata la zi, dar să îngheţe în apartamente, din cauza rău-platnicilor, au creat şi mai multă neîncredere în privinţa găsirii unei soluţii în termoficarea centralizată. 

Preţurile explodează

Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania, după ce subvenţiile vor fi eliminate costul de producţie al gigacaloriei în unele oraşe va atinge valori mai mult decât duble faţă de preţul facturat în prezent către populaţie: Bucureşti - mai mare cu 150% (cost 311 lei/Gcal, preţ facturare prezent 124 lei/Gcal), Cluj - mai mare cu 155% (cost 421 lei/Gcal, preţ facturare 165 lei/Gcal), Braşov - mai mare cu 131% (cost 442 lei/Gcal, preţ facturare 191 lei/Gcal), Bacău - mai mare cu 110% (cost 323 lei/Gcal, preţ facturare 154 lei/Gcal), Constanţa - mai mare cu 103% (cost 305 lei/Gcal, preţ facturare 150 lei/Gcal).

În momentul de faţă 50% dintre proprietarii de apartamente de la nivel naţional s-au debranşat deja de la sistemul public de încălzire, iar ceilalţi îşi ridică din ce în ce mai des problema debranşării, mai ales că în iarnă se vor confrunta cu eliminarea subvenţiilor. Mai ales că o parte din români s-au confruntat cu scumpirea întreţinerii şi în 2010.

Vezi pe forbes.ro cu cât va creşte costul gigacaloriei în fiecare judeţ şi cât vor plăti românii la căldură?

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite