Incendiu în „Delta din Carpaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci hectare de stuf şi vegetaţie uscată au ars, în Aria Protejată Dumbrăviţa.

Cu doar câteva zile înaintea Zilei Păsărilor, persoane neidentificate au incendiat stufărişul, păpurişul şi rogozurile de pe malul lacului de acumulare Dumbrăviţa. Reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române (SOR) cred că ar fi vorba despre o „mână criminală", având în vedere că, în această primăvară, s-a mai încercat de două ori incendierea zonei. Unul din incendii a fost stins cu greutate de unul din membri SOR.
Specialiştii spun că incidentul va avea consecinţe grave, mai ales pentru speciile de păsări sensibile, precum cresteţul cenuşiu şi cresteţul pătat, Acestea încep să sosească în locurile de cuibărit şi nu vor găsi stuful vechi încâlcit, motiv pentru care vor părăsi aria.
Lacul Dumbrăviţa face parte din singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională din centrul ţării şi din Situl Natura 2000 Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei.
Custozii ariei au informat, inclusiv prin panourile existente, populaţia locală şi turiştii privind interdicţia de incendiere necontrolată a vegetaţiei uscate, un obicei care încalcă legislaţia de mediu.
Lipsa implicării active a statului în managementul Siturilor Natura 2000 ar putea duce România în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite