Ia românească, sărbătorită la Brașov și în Șirnea, cel mai pitoresc sat din România

0
Publicat:

Ziua de Sânziene este cea în care sărbătorim și ia românească, extrem de apreciată în Europa. La Brașov și la Șirnea au loc mai multe evenimente care marchează această sărbătoare.

Noaptea de Sânziene sărbătorită la Șirnea FOTO Centrul Cultural Reduta
Noaptea de Sânziene sărbătorită la Șirnea FOTO Centrul Cultural Reduta

De Ziua Universală a Iei, Centrul Cultural Reduta din Brașov organizează o serie de evenimente dedicate cămășii populare și, în special, celei femeiești, care poartă denumirea de ie. Parte dintre acestea se derulează chiar la sala Reduta, iar altele în cel mai pitoresc sat din România, Șirnea.

Am adunat în foaierul Centrului Cultural Reduta, în ultimele două săptămâni, două expoziții foarte interesante. Una este o expoziție de fotografie realizată de Adrian Murgea, numită „Oamenii locului”, cu portrete mai mult de femei din Țara Făgărașului, iar a doua este o expoziție de cămăși tradiționale realizate de Zorica Donțu. Mare parte dintre ele sunt cămașa originală, care poate avea 70, 80 sau chiar 100 de ani și lângă care este o replică realizată de acest talentat meșter popular care este Zorica Donțu”, a declarat Adrian Vălușescu, managerul Centrului Cultural Reduta.

Sărbătoare de Sânziene într-un loc de vis

„Noaptea de Sânziene” va fi sărbătorită în satul turistic Şirnea din comuna braşoveană Fundata, printr-o serie de manifestări care încep vineri, 23 iunie, la ora 19:00, cu slujba de vecernie. O oră mai târziu este o șezătoare literară, urmată de cules de flori de sânziene pe acorduri muzicale.

La ora 21:00 începe Ceremonia Coronițelor „Dansul Sânzienelor” cu Ansamblul Amadeus, iar seara dinaintea zilei de Sânziene se încheie cu evenimentul „Noapte Luminată”, un program de poezie, muzică și Lumină cu Cvartetul „Gaudeamus”.

Sâmbătă, 24 iunie, de Sânziene, Centrul Cultural Reduta va pune la dispoziția doritorilor ii, iar aceștia se vor putea fotografia într-o cabină special. Tot aici, la ora 15:00, va avea loc o prezentare a costumelor populare de pe întreg teritoriul județului Brașov.

Ziua Universală a iei a fost adoptată ca urmare a unei inițiative a comunității online La Blouse Roumaine, care și-a luat numele după celebrul tablou al pictorului francez Henri Matisse.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite