Guvernul aruncă în aer termoficarea Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce la începutul lunii, erau doar un anunţ al preşedintelui Traian Băsescu, acum, a devenit realitate. Măsurile de austeritate impuse de Guvern în urma negocierilor cu FMI vizează şi eliminarea subvenţiilor pentru energia termică livrată în sistem centralizat populaţiei.

Asta înseamnă că la iarnă facturile braşovenilor, care rămân la CET, vor fi mai mari cu 84%, oamenii urmând să plătească preţul real al gigacaloriei, 340 de lei, nu 184 de lei cât era subvenţionat. 

Debranşări pe bandă

La începutul acestui an mai erau branşate la reţeaua CET doar 21.000 de apartamente. Chiar dacă nu au trecut decât zece zile de când s-a dat liber la debranşări aproape 450 de braşoveni şi-au depus cererea.

Tăierea acestor subvenţii a fost însă, una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană încă de la aderare, însă autorităţile au continuat să acorde astfel de subvenţii şi chiar şi ajutoare de stat  mascate, pentru ca furnizorii să supravieţuiască. Sumele previzionate de plată pentru subvenţii, anul acesta, sunt de 34, 6 milioane de lei. Până acum, s-au plătit 18,1 milioane de lei, 4,6 milioane fiind date de Guvern, restul de la bugetul local.

Autorităţile locale dau acum din umeri şi spun că dacă sistarea subvenţiilor va deveni literă de lege, ei nu mai au cum să se opună. „Dacă este prevedere legală noi, pe plan local, nu ne putem împotrivi. Aceste subvenţii au fost acordate tot pe baza unei legi şi la fel se pot şi sista. Nu e neapărat necesară aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local", ne-a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. 

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite