FOTO 40 de cai de rasă îşi aşteaptă stăpânii. Lipiţanii de la Sâmbăta sunt renumiţi în întreaga Europă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipiţanii de la Herghelia Sâmbăta de Jos îşi aşteaptă noii proprietari. Caii sunt scoşi la vânzare cu preţuri începând de la 5.000 lei fără TVA.

Cei interesaţi să-şi cumpere un lipiţan adevărat pot merge la unitate să-i vadă, iar cei hotărâţi să cumpere îi vor plăti la Direcţia Silvică Braşov, în subordinea căreia funcţionează unitatea de la Sâmbăta de Jos.

„Avem de vânzare un efectiv de aproximativ 40 de capete pe diferite categorii de vârstă, începând cu 2 ani până la 6 ani, atât masculi, cât şi femele. Licitaţiile publice sunt cu strigare, iar preţurile de pornire variază între 5.000 şi 10.000 lei plus TVA”, a precizat directorul Hergheliei, Cosmin Drăgan, citat de newsbv.ro.

Cel mai scump armăsar vândut vreodată de unitate a costat 57.000 de lei, provenea din linia Conversano şi a fost cumpărat în 2007 de un cetăţean român.

Renume internaţional

Caii lipiţani proveniţi din Herghelia de la Sâmbăta au ajuns în ultimii ani în aproape toate ţările europene şi uneori au trecut chiar Oceanul. Herghelia a fost înfiinţată în 1874, pe domeniul contelui Johanes de Brukenthal. Acum este o instituţie de stat, iar bugetul zilnic pentru creşterea unui cal nu depăşeşte 30 de lei. Banii sunt insuficienţi pentru creşterea, îngrijirea şi dresarea cailor. Restul banilor necesari creşterii exemplarelor din herghelie sunt alocaţi, an de an, de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Dacă în trecut, creşterea cailor este considerată o artă, îngrijitorii de la Sâmbăta spun că, astăzi, nu este altceva decât o ştiinţă foarte exactă. Rasa Lipiţan a fost creată în urmă cu patru secole, iar la noi în ţară a fost adusă în urmă cu opt decenii.

Menţinerea purităţii acesei rase de-a lungul timpului s-a datorat în primul rând creşterii pe bază de linii de sânge. Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate din România.

Culoarea dominant a unui lipiţan este vânătă, dar există cai negri, murgi sau roibi. Temperamentul lor este foarte activ, dar blând, inteligent, docil, supus la comenzi, viguros şi elegant. Are articulaţii solide, o talie medie de 157 cm, piept puternic şi larg.

Spectacole pentru turişti

Mii de braşoveni, dar şi turişti din ţară şi străinătate vizitează, anual, herghelia de la Sâmbăta de Jos. Aici pot fi văzuţi cai din toate cele opt familii ale rasei lipiţane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso şi Incitato (aceasta din urmă fiind cel mai recent introdusă în herghelia de la Sâmbăta). Herghelia se vizitează de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 16.00. Biletul de intrare costă opt lei de persoană. La cererea turiştilor se pot face şi demonstraţii de dresaj şi spectacole ecvestre. Tariful pentru un astfel de show este 1.550 de lei.

Pe aceeaşi temă:

Braşovul va avea cea mai modernă grădină zoologică din ţară

The Guardian îi invită pe englezi să viziteze rezervaţia de urşi de la Zărneşti

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite