Fotbalistul care a sfidat moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mijlocaşul a început fotbalul mare la poalele Tâmpei, evoluând zece sezoane la echipa ucraineană Dinamo Kiev. Tibi Ghioane a fost aproape de moarte în urmă cu şase ani, atunci când a suferit un accident cerebral, care putea să-i fie fatal.

Născut la Târgu Secuiesc, Tiberiu Ghioane s-a lansat în fotbal la echipa de tineret a clubului Tractorul Braşov, pentru care a evoluat până în 1999. Cel mai valoros jucător braşovean din ultimii ani a debutat în prima ligă în echipamentul celor de la FC Braşov, la vârsta de 18 ani, într-un meci susţinut pe 2 octombrie 1999, împotriva celor de la Rapid. Ghioane a jucat un singur meci pentru FC Braşov, iar în iarna anului 2000 s-a transferat la Rapid Bucureşti. A evoluat pentru această echipă un sezon şi jumătate, fiind aproape să devină campion naţional al României cu Rapid, formaţie cu care a terminat pe locul doi în campionat în ediţia 1999-2000.

Debut la Naţională

În februarie 2001, Tiberiu Ghioane şi-a făcut debutul la echipa naţională, sub comanda lui Anghel Iordănescu, într-un meci amical cu Ucraina. Acestă partidă de verificare i-a adus şi transferul în campionatul ucrainean, la puternica echipă Dinamo Kiev. A fost imediat remarcat de oficialii formaţiei din Ucraina, iar aceştia l-au cumpărat pe Tibi Ghioane la doar câteva zile după meciul amical.

Ajuns la final de contract cu Dinamo Kiev, Tibi Ghioane nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu ucrainienii şi în momentul de faţă îşi caută un nou angajament. Chiar dacă prin presă au apărut informaţii conform cărora fotbalistul braşovean ar dori să renunţe la fotbal, Ghioane neagă cu vehemenţă aceste zvonuri. „Fotbalul înseamnă totul pentru mine şi nu vreau să mă retrag la 31 de ani din activitate. Încă mai pot juca fotbal la cel mai înalt nivel cel puţin trei ani. Îmi caut un angajament, însă nu sunt disperat să-mi găsesc echipă atât de repede. Analizez cu mare atenţie fiecare ofertă", a precizat Tiberiu Ghioane.

Probleme grave de sănătate

Odată cu transferul la Dinamo Kiev, lui Tibi Ghioane îi mergea din ce în ce mai bine în plan profesional. Era titular în echipă, iar primele trofee au sosit în 2003, atunci când formaţia ucraineană a câştigat cupa şi campionatul în competiţia internă. Un episod mai puţin plăcut, care putea să-i fie fatal, a apărut în viaţa lui Tibi Ghioane în 2005. Pe 3 februarie, în timp ce se afla într-un cantonament în Portugalia, fotbalistul a suferit o microtromboză la nivel cerebral (n.r. blocarea unui vas sanguin cu un cheag de sânge). Braşoveanul a fost la un pas de moarte şi a fost operat de urgenţă.

Deşi la scurt timp după accident, medicii erau convinşi că fotbalistul nu va mai putea intra niciodată pe teren, Tibi Ghioane nu s-a dat bătut şi a revenit miraculos la doi ani după accident, redebutând şi la echipa naţională anul trecut. „Am trăit momente de coşmar în acea perioadă, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut peste acele clipe groaznice. Pot să spun, cu mâna pe inimă, că am văzut moartea cu ochii în acele momente. Sunt convins că voinţa şi plăcerea de a juca fotbal m-au readus la viaţă", a încheiat Tibi Ghioane.

Sportivul se gândeşte tot mai des şi la viaţa personală. „Sper să-mi întemeiez o familie alături de prietena mea din Ucraina, întrucât suntem împreună de aproape cinci ani. Aş vrea să am un băieţel care să-mi calce pe urme şi să devină fotbalist", a completat Ghioane.

Experienţa din Liga Campionilor, unică

Ajuns la Dinamo Kiev în 2001, braşoveanul Tiberiu Ghioane a rămas cu amintiri plăcute de la echipa ucraineană, pentru care a strâns peste 50 de prezenţe în cea mai importantă competiţie intercluburi, Liga Campionilor Europeni. Printre adversarii pe care i-a întâlnit Tibi Ghioane de-a lungul carierei competiţionale s-au numărat nume grele precum Cesc Fabregas, Deco, Cristiano Ronaldo, Thierry Henry sau chiar Ronaldinho.

„AC Milan, FC Barcelona sau Real Madrid au fost cele mai valoroase formaţii împotriva cărora am evoluat de-a lungul carierei. Iar Ronaldinho, Fabregas sau Cristiano Ronaldo mi-au dat cele mai mari bătăi de cap. Sunt fotbalişti de-a dreptul senzaţionali şi este foarte greu să-i blochezi. Oricum, experienţa din Liga Campionilor este unică şi chiar te simţi fotbalist când joci în această competiţie", este de părere Tiberiu Ghioane.

Acesta a purtat şi multe „războaie" cu echipa lui Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ, Şahtior Doneţk: „Şahtior a devenit o forţă în fotbalul ucrainean după venirea lui Mircea Lucescu. Ne-am luptat pe viaţă şi pe moarte pe teren, dar după meci am rămas prieteni buni".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite