Fostul primar şi viceprimar din Ucea, condamnaţi la închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci au comis ilegalităţi cu fonduri europene Foto: arhivă
Cei cinci au comis ilegalităţi cu fonduri europene Foto: arhivă

Cei doi au fost condamnaţi de către judecătorii Curţii de Apel Braşov, după ce, în perioada mandatului, au luat fonduri europene în condiţii ilegale şi le-au folosit în alte scopuri.

În acelaşi dosar au mai fost condamnate alte trei persoane, printre care şi un cosilier local din Ucea.

Prin decizia penală nr. 389 din 24 mai 2011, Curtea de Apel Braşov fostul primar al comunei Ucea, Vasile Silea, a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani. Fostul viceprimar, Constantin Drăgan, a primit o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani. Alături de cei doi, au mai fost condamnaţi alţi trei inculpaţi, printre care şi un consilier din Consiliul Local Ucea.  Cei trei au primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi de Curtea de Apel Braşov să plătească Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură despăgubiri civile.

Cei patru au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, „la data de 15.05.2007, inculpatul Vlad Ioan a folosit în cadrul procedurilor privind plăţile directe pe suprafaţă şase formulare anexate la cererea de plată pentru Schemele de Sprijin pe Suprafaţă pentru anul 2007 în care a consemnat în mod nereal că este utilizatorul legal al suprafeţei de 824,75 ha păşune.În acest mod a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile pentru agricultură FEGA şi FEADR provenite din bugetul general al Comunităţilor Europene în cuantum de 190.405,23 lei. De asemenea, inculpatul Vlad Ioan a schimbat destinaţia legală a acestor bani în alte scopuri decât cele prevăzute în cererea de plată, mai exact nu a utilizat această sumă pentru întreţinerea în bune condiţii agricole şi de mediu a păşunilor respective".

Tot în rechizitoriu, procurorii mai precizează că „în mod similar, în cursul lunii mai 2007, inculpaţii Silea Vasile, primar al comunei Ucea, Drăgan Constantin, viceprimar al comunei Ucea, Popasavu Ioan, consilier în cadrul Consiliului Local al Comunei Ucea şi Savu Mihai Christian au obţinut pe nedrept sume de bani cuprinse între 8.688,61 lei şi 169.447,89 lei reprezentând fonduri nerambursabile pentru agricultură FEGA şi FEADR. Toate aceste fonduri au fost utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. În plus, inculpatul Silea Vasile, uzând de calitatea sa de primar al comunei respective, i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să obţină în mod nelegal fonduri europene pentru agricultură în modalitatea descrisă mai sus, prin încheierea a cinci contracte în care a atestat în mod fictiv darea în folosinţă şi administrarea păşunilor aflate în domeniul public al Comunei Ucea. Acesta documente au fost utilizate de către toţi inculpaţii în cadrul procedurilor de primire şi procesare a cererilor de plată pentru Schemele de Sprijin pe Suprafaţă pentru anul 2007".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite