Dor Geta Popescu a stabilit un nou record mondial de vârstă. A ajuns pe vârful Pico de Orizaba din Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu pe vârful Pico de Orizaba. FOTOArhivă Personală.
Dor Geta Popescu pe vârful Pico de Orizaba. FOTOArhivă Personală.

Dor Geta Popescu a stabili un nou record mondial de vârstă ieri după ce a atins vârful Pico de Orizaba din Mexic care are o înălţime de 5.636 de metri.

Alpinista Dor Geta Popescu  (12 ani şi 10 luni) a reuşit să finalizeze ascensiunea joi 5 mai la ora locală 11.30. A devenit astfel cea mai tânără persoană din lume care a urcat pe vârful Pico de Orizaba din Mexic care are o înălţime de 5.636 de metri. Pentru Geta ascensiunea reprezintă a cincea reuşită în Circuitul 7 Vulcanoes care presupune escaladarea celor mai înalţi vulcani au lumii. În ultimele şase luni Dor Geta Popescu a stabilit trei recorduri mondiale.  Alpinista nu va reveni acasă ci va pleca într-o nouă abetură urmând să atace Vârful Denali (6.190 de metri) din Alaska.

Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.

Dor Geta Popescu pe vârful Pico de Orizaba

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În  luna februarie a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America. 

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. Vrea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volvanoes şi Seven Summits. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite