Dor Geta Popescu a fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine din România. Are doar 12 ani şi deja a intrat în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu are la activ mai multe recoduri mondiale. FOTOArhivă Personală.
Dor Geta Popescu are la activ mai multe recoduri mondiale. FOTOArhivă Personală.

Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a desemnat cei mai buni sportivi ai anului 2015. Dor Geta Popescu a primit titlul de cel mai bun alpinist de altitudine din România.

Dor Geta Popescu este sora Crinei Coco Popescu şi a intrat deja în Cartea Recordurilor. A început să doboare performanţele surorii ei şi acum a fost desemnată Cel mai bun alpinist de altitudine din România. Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În  luna februarie a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Deşi are doar 12 ani şi opt luni, Dor Geta Popescu are planuri ambiţioase de viitor.  Vrea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volvanoes şi Seven Summits. „Alpinismul de altitudine şi escalada mă definesc, mă fac să mă simt fericită şi împlinită. Faptul că opt alpinişti au încheiat Seven Volvanoes şi Seven Summits şi nicio alpinistă nu a realizat ambele circuite mă face să lupt pentru acest loc. Performanţa şi recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivaţiaa antrenamentelor şi pregătirii mele generale“, a spus Dor Geta Popescu.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite