Disputa dintre Consiliul Judeţean şi Muzeul de Istorie a luat sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce consilierii judeţeni au refuzat să ofere finanţarea Muzeului de Istorie pe motiv că în titulatură nu exista cuvântul judeţean şi după o lună de discuţii şi negocieri aprinse s-a ajuns în sfârşit la o înţelegere.

Deşi motivul invocat de Consiliul Judeţean era unul absolut stupid şi anume că nu poate da bani dacă Muzeul de Istorie nu are în titulatură şi cuvântul Judeţean, până la urmă, instituţia de cultură va purta această denumire. Consilierii au obţinut ce au vrut, iar muzeul se va numi Muzeul Judeţean de Istorie. Consiliul Judeţean a adoptat deja o hotărâre în acest sens şi urmează să se dea şi o hotărâre de Guvern în acest an.

Muzeul de Istorie solicitase o finanţare de 600.000 de euro, banii pentru instalaţia de climatizare atât de necesară pentru exponate. Finanţarea va venit însă probabil pe bucăţi, prima tranşă urmând a fi dată cel mai devreme anul viitor.  

Exponate unicat la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului  descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese care abia aşteaptă să fie descoperite.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite