Din sala de judecată, în sala de clasă. Ce vor învăţa elevii braşoveni de la avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii braşoveni vor lua lecţii juridice de la avocaţi FOTO arhivă Adevărul
Elevii braşoveni vor lua lecţii juridice de la avocaţi FOTO arhivă Adevărul

Baroul Braşov îşi va trimite avocaţii în şcoli ca să-i înveţe pe copii despre drepturi şi libertăţi, în vederea introducerii unei noi materii de anul viitor.

Educaţie Juridică. Pentru ca elevii şi chiar profesorii să se obişnuiască încă de pe acum cu aceasta, Baroul Braşov va organiza o serie de activităţi gratuite şi pro bono în şcolile din oraş.

Astfel, elevii vor putea admira robele avocaţilor, vor vedea cum arată cătuşele poliţistului şi multe altele, în timpul simulărilor de procese pe care le vor face în sălile de clasă. Proiectul „Fii avocat în şcoala ta” se va derula în şcolile din Braşov până în luna iunie. 

Totul face parte dintr-un proiect naţional al Uniunii Naţionale a Barourilor din România. La Braşov, proiectul este coordonat de Baroul Braşov, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar. Baroul este pregătit cu o echipă de avocaţi, iar aceştia vor veni în faţa elevilor începând de la clasa a V-a până la a XII-a. 

„Ideea a prins contur din necesităţile societăţii tinerilor, mai ales, care se văd în anul 2022 confruntaţi cu multe libertăţi şi drepturi al căror conţinut nu-l înţeleg şi pentru care nu văd relaţiile corelative. Din această lipsă de cunoaştere, de cunoştinţe, de informaţii concrete apare şi fenomenul din şcoli pe care noi îl numim „bullying”. 

Apar problemele comportamentale, copiilor li se pare că o înjurătură, o calomnie, o insultă, o palmă sunt lucruri banale, normale, cotidiene şi când colo fac parte din co-agentul unei infracţiuni. Este unul din multele motive pentru care am accelerat implementarea materiei „Educaţie Juridică” în şcoli, prin care să conştientizăm tinerii, elevii, profesorii şi părinţii despre importanţa obligaţiilor şi drepturilor prevăzute prin lege şi despre asumarea consecinţelor propriilor fapte”, a explicat avocatul Adrian Rusu. 

Orele practice de educaţie juridică vor avea loc doar în orele de dirigenţie sau cele socio-umane. Baroul Braşov organizează şi un concurs de afişe pe teme juridice, adresat elevilor şi cadrelor didactice din judeţul Braşov. Detalii se găsesc pe baroulbrasov.ro.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Percheziţii la un cămătar din Vâlcea, care împrumuta bani la Braşov. Surpriza poliţiştilor când au căutat prin casă

Ursoaica Masha, cel mai neobişnuit refugiat ucrainean în România. Se mută definitiv în sanctuarul de la Zărneşti

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite