Motivul pentru care rămâne închisă cetatea în care Sergiu Nicolaescu a realizat cele mai importante filme istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși ar fi trebuit finalizate încă în iunie 2022, lucrările de la Cetatea Râșnov începute în 2020 au ajuns abia la jumătate. Acum, primăria va lansa o licitație pentru desemnarea altui constructor

Lucrările la Cetatea Râșnov nu vor fi încheiat în 2024 FOTO Primăria Râșnov
Lucrările la Cetatea Râșnov nu vor fi încheiat în 2024 FOTO Primăria Râșnov

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, Cetatea țărănească de la Râșnov, nu va putea fi vizitat – cel mai probabil – nici anul acesta. Cetatea Medievală a fost închisă publicului din cauza executării unor lucrări de reabilitare care ar fi trebuit încheiate încă în iunie 2022, dar chiar și până la sfârșitul acestui an este imposibil ca acestea să fie finalizate.

Începute în 2020, lucrările de reabilitare au ajuns în acest moment aproximativ la jumătate. Constructorul care a câștigat atunci licitația a întâmpinat probleme în momentul în care pandemia de coronavirus a dus la declararea stării de urgență și, mai apoi, a celei de alertă.

„Trebuia făcută o expertiză a lucrărilor”

Lucrările au avansat mai încet decât era preconizat, iar apoi chiar au fost oprite. Acum urmează să fie lansată o licitaţie pentru desemnarea unui nou constructor, care să realizeze restul lucrărilor de reabilitare la cetate.

Trebuia făcută o expertiză a lucrărilor care s-au efectuat în cetate până în momentul de față și a lucrărilor ce urmează să fie executate. Am reușit să finalizăm această expertiză la finalul anului 2023 și urmează să parcurgem pașii legali în ce privește proiectul de reabilitare a Cetății Medievale”, a explicat Răzvan Iancu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov.

Consilierii locali râșnoveni au aprobat în ultima ședință de anul trecut și o etapizare a proiectului, în condițiile în care primăria a obținut o derogare de la ADR Centru prin prelungirea alocării fondurilor nerambursabile. Astfel, Primăria Râșnov va putea atrage în continuare bani europeni pentru acest proiect, numai că nu toți deodată, ci în etape.

Întregul proiect pentru reabilitarea Cetății Râșnov are o valoare de aproape 21 de milioane de lei, dintre care peste 13 milioane de lei sunt bani europeni. Chiar lângă Cetatea țărănească a fost construit Dino Parc, un alt obiectiv cu un număr foarte mare de turiști. Redeschiderea cetății pentru vizitatori ar însemna o creștere atât pentru parcul destinat în special copiilor, cât și pentru cei care vor să viziteze cetatea în care au fost filmate multe din scenele celor mai apreciate filme românești istorice, regizate de regretatul Sergiu Nicolaescu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite