Întârzieri la restaurarea celebrei cetăți de la Poenari, locul unde se refugia Vlad Țepeș în vremurile grele. Care sunt motivele

0
Publicat:

Deși restaurarea cetății lui Vlad Țepeș de la Poenari trebuia finalizată pe 31 decembrie, lucrările vor fi gata de abia pe 30 iunie 2024, din cauza unei probleme tehnice legate de reabilitarea turnului de la intrare.

Lucrările au început de aproape un an și jumătate FOTO Consiliul Județean Argeș
Lucrările au început de aproape un an și jumătate FOTO Consiliul Județean Argeș

Finanţate cu fonduri europene, lucrările de restaurare a cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari, Argeș, au început în iulie 2022, ajungând la ora actuală la aproximativ 90%.

„Constructorul estimează că data de finalizare a lucrărilor va fi cel târziu 30 iunie 2024. Întârzierea este cauzată de faptul că pentru turnul de la intrare a trebuit găsită altă soluție, nu desfacerea unei centuri, deoarece în acest caz risca să cadă turnul. După mai multe consultări cu proiectantul, s-a decis să fie adoptată soluția unor injectări speciale în turnul de intrare de la cetatea Poenari. Lucrarea de restaurare este una delicată și din cauza faptului că este vorba de un monument istoric situat la înălțime. Mai trebuie realizart și transportul unor materiale pentru finalizarea cupolei”, au precizat pentru „Adevărul” reprezentanții Consiliului Județean Argeș.

Acum doi ani și cinci luni, în iulie 2021, Consiliul Județean Argeș a semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, SC EURAS SRL – SC ARHING SRL. Lucrările au început în vara lui 2022 cu o întârziere de mai multe luni, pentru că mai erau necesare câteva avize de la Ministerul Culturii.

Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări pentru restaurarea cetății Poenari se ridică la 20,1 milioane lei, din care execuția propriu-zisă a lucrărilor se ridică la 18,7 milioane lei. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Lucrările de restaurare a fortăreței lui Vlad Țepeș includ și cele 1.480 de trepte ce erau în stare avansată de degradare.

Două licitații anulate

Restaurarea celebrei cetăți a fost una cu probleme. Contractul de finanţare pentru restaurarea ei a fost semnat de peste cinci ani și jumătate, încă în martie 2018. În 2019 au fost organizate două licitaţii pentru reabilitarea reşedinţei secundare a lui Vlad Ţepeş, dar ambele au fost anulate deoarece câştigătoarele licitaţiilor au avut multiple probleme, încercând să obţină un contract cu fonduri europene de zeci de milioane de lei, fără a avea expertiza şi garanţiile necesare.

Cetatea nu a mai fost restaurată de peste 50 de ani FOTO Denis Grigorescu
Cetatea nu a mai fost restaurată de peste 50 de ani FOTO Denis Grigorescu

La prima licitaţie, organizată în aprilie 2019, Consiliul Judeţean Argeş a rezilitat contractul cu Testa Building, firma italiană ce câştigase licitaţia, pentru că au ieșit la iveală mai multe nereguli. Firma câştigătoare trebuia să trimită asigurarea privind executarea viitoarelor lucrări în original, numai că a făcut-o în copie şi pe WhatsApp. Testa Building SRL trebuia să depună documentul original într-un termen de maximum cinci zile, numai că nu a făcut acest lucru nici după câteva săptămâni.

Şi a doua licitaţie, organizată în august 2019, a fost anulată, când Consiliul Judeţean Argeş a respins ca neconformă oferta tehnică a Apulia SRL (o altă companie cu patroni italieni), singura firmă ce se înscrisese la licitaţie, care însă nu a furnizat vreo dovadă că ar avea expertiză în restaurarea monumentelor istorice.

Cetatea Poenari, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de importanţă naţională şi internaţională.

Ridicată în secolul al XIV-lea în timpul domniei lui Negru Vodă şi având la început doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în timpul lui Vlad Ţepeş.

Cetatea Poenari, aflată aproape de Barajul Vidraru, a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind edificată ca post de fortăreaţă contra otomanilor.

Fortăreața a a fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.

Ultima restaurare a cetăţii Poenari a fost realizată în urmă cu peste 50 de ani, pe parcursul a trei ani, în perioada 1969-1972, ocazie cu care s-a realizat consolidarea și înălțarea zidurilor şi s-au construit treptele de acces pentru a permite vizitarea în condiţii bune a întregii fortăreţe.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite