Cetatea Rakoczi, fosta vamă cu Austro-Ungaria, este în reconstrucție. Este loc de pelerinaj la Granița de 1.000 de ani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Națională de Investiții a alocat, în urmă cu doi ani, peste 1,3 milioane de euro pentru reconstrucția fostului punct vamal Cetatea Rakoczi, aflat în satul Ghimeș, din comuna Ghimeș Făget, din județul Bacău.

Cetatea Rakoczi de la Ghimeș FOTO M.A.
Cetatea Rakoczi de la Ghimeș FOTO M.A.

Compania Națională de Investiții a alocat, în urmă cu doi ani, peste 1,3 milioane de euro pentru reconstrucția fostului punct vamal Cetatea Rakoczi, aflat în satul Ghimeș, din comuna Ghimeș Făget din județul Bacău.

Lucrările, adjudecate de firma ieșeană Prima Construct, trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2024. Deja s-au realizat lucrări importante, dar și o structură din lemn.

Cetatea Rakoczi a fost construită în anul 1624 de principele Bethlen Gabor, cu rolul de colectare a vămii, dar și de blocare a drumului de acces dinspre Moldova spre Principatul Transilvaniei/ Imperiul Austriac. Acesta se află pe dealul de lângă Cantonul 30, care a aparținut societății feroviare regale ungare și lângă calea ferată, care face legătura de la Ciceu la Adjud. Cetatea este vizibilă și aproape de DN12A Onești-Miercurea Ciuc.

Localitatea Ghimeș-Făget este loc de pelerinaj pentru zeci de mii de maghiari din Ungaria, care vin de Rusalii, în fiecare an la Granița de 1000 de ani a fostului Imperiu Austro -Ungar.

În imediata apropiere, la doar 200 de metri, se află monumentul dedicat lui Emil Rebreanu (fratele scriitorului Liviu Rebreanu, care a inspirat personajul principal al romanului „Pădurea Spânzuraților“), ofițer român în armata austro-ungară, spânzurat în Primul Război Mondial pe motiv de dezertare și spionaj, pentru că a încercat să treacă la români.

Firma ieșeană Prima Construct, care a câștigat licitația organizată de Compania Națională de Investiții, este deținută de Marius Iustinian Enea și Elena Dana Enea. Atât cifra de afaceri, cât și profitul au crescut exponențial în ultimii ani. În 2019, Prima Construct a înregistrat o cifră de afaceri de 12,6 milioane de lei și un profit de 528 de mii de lei, iar în 2022, anul ultimului bilanț, 51,4 milioane de lei cifră de afaceri și profit net de 3,1 milioane de lei.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite