Cum se simt ucrainenii la Brașov, după opt luni de exil. „La bloc n-am trăit!”

0
0

O familie de etnici români din Odesa, fugită la Brașov din calea războiului, spune că nicăieri nu sunt atât de bine primiți ucrainenii ca în România. Vanea și familia sa vor să se stabilească aici.

Lui Vanea îi place foarte mult la Brașov FOTO Ioan Buciumar
Lui Vanea îi place foarte mult la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Vanea este un ucrainean de origine română din Odesa și era cu camionul prin Europa chiar înainte de începerea războiului din Ucraina. S-a întors acasă și și-a trimis soția și copiii la Brașov, unde are o verișoară. Aici, soția și-a găsit un loc de muncă, iar copiii merg la școală, la Liceul Economic. Orașul le-a plăcut de la început și au primit o locuință de la dezvoltatoarea imobiliară Daniela Kasper.

Soția a venit mai înainte cu copiii, eu am venit cam peste o lună, undeva așa, și, când am venit eu, locuiau aicea și mi-a plăcut foarte mult, și soției, și la copii. Uite, îi trage chiar din Ucraina, s-au dus, i-au văzut pe bunei, da, vor să se ducă, stau o zi sau două și pe urmă să se întoarcă înapoi, aici, unde le e cu mult mai bine, lor la învățătură le e mai ușor și la fel soției, la muncă”, povestește Vanea.

La Brașov, familia s-a înmulțit, deoarece copiii au primit un câine, care este răsfățatul tuturor. Chiar dacă în Ucraina a locuit la casă, Vanea spune că s-a obișnuit repede la bloc, deoarece zona este una cu spații verzi largi.

Să vă spun drept, în viață, la bloc n-am trăit. Sunt învățat să am cu mult mai mult loc, aveam acolo și păsări, și animale pe lângă casă, dar, oricum, aici e mai puțină muncă, e mai puțină bătaie de cap când stai la bloc. La casă, acolo trebuie să faci una, dincolo trebuie să faci o reparație, dar aici e bine. E bine”, mai spune Vanea.

Până nu demult, în același apartament mai locuia o femeie cu un copil, însă aceasta a ales să se întoarcă în Ucraina, unde este soțul ei. Acum, soția și copiii lui Vanea au plecat în Ucraina, să-și vadă bunicii, însă nu stau prea mult acolo, pentru că aici au locul de muncă și școala.

Vanea povestește că a fost crescut doar de mamă, dar a fost ambițios și a reușit să-și cumpere un camion cu care făcea transport de mărfuri. Treptat, a ajuns la 10 camioane și afacerile îi mergeau bine, dar a venit războiul și lucrurile s-au schimbat complet.

Chiar dacă a avut și alte variante în minte, Vanea a ales un oraș care îl atrăgea de multă vreme. Familiei i-a plăcut atât de mult Brașovul, încât a decis să se mute definitiv în orașul de la poalele Tâmpei. Bărbatul a vorbit cu mulți alți ucraineni, stabiliți în alte zone, însă toți spun că nicăieri nu sunt tratați atât de bine ca în România.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri