Cum a distrus Ministerul Sănătăţii un spital perfect funcţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul din Săcele, un oraş cu 38.000 de locuitori a fost închis în 2011, după ce anterior se făcuseră lucrări de modernizare a unităţii. Autorităţile s-au luptat în instanţă pentru redeschiderea spitalului, dar acum este nevoie de noi reparaţii şi de personal.

Spitalul din Săcele a fost închis în anul 2011, pe motiv că oraşul este la 10 km de Braşov şi că oamenii pot veni la Spitalul de Urgenţă să se trateze. Nimeni nu a ţinut cont de faptul că s-au făcut investiţii de 50 de miliarde de lei vechi cu doi ani înainte de decizie. Nici protestele de stradă ale locuitorilor din oraş nu au contat şi astfel s-a pus lacăt pe uşa unităţii, iar personalul a fost concediat. Autorităţile locale nu s-au lăsat şi au câştigat în instanţă dreptul de a redeschide spitalul.

Autorităţile o iau de la capăt

Munca autorităţilor abia acum începe. Pentru ca unitatea să fie funcţională este nevoie de reparaţii la clădire care s-a degradat după ce a stat nefolosită aproape patru ani. Investiţiile se ridică la 500.000 de lei, bani ce vor veni din bugetul Consiliului Judeţean şi al Primăriei din Săcele. Apoi mai este nevoie de revizii la aparatură, de obţinerea de autorizaţii şi bineînţeles de angajarea de personal. „Închiderea acestui spital a fost o greşeală. Clădirea are nevoie de reparaţii deoarece se ştie că orice casă nelocuită se degradează. Apoi trebuie să evaluăm toate instalaţiile şi aparatura pentru a avizări pentru folosirea lor. După ce renovările vor fi gata, în două-trei luni putem solicita eliberarea de autorizaţie de funcţionare. Trebuie să angajăm şi personal, dar vom redeschide acest spital. Ne-am bătut în instanţă pentru el şi am câştigat“, a spus Radu Florea Nistor, primarul din Săcele.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut că închiderea spitalului a fost o greşeală

Şi ministrul sănătăţii este de părere că închiderea spitalului în 2011 a fost o mare greşeală. Nicolae Bănicioiu a vizitat în luna octombrie Spitalul din Săcele. „Am vrut să mă conving eu, personal, de situaţia lucrurilor de aici. După ce timp de patru ani s-au investit sume în renovarea şi dotarea acestui spital, în 2011 s-a luat decizia de a-l închide, un lucru total greşit. Suntem pregătiţi pentru a introduce spitalul în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru un număr de 55 de paturi“, a declarat Nicolae Bănicioiu, după vizita de la Săcele. Nicolae Bănicioiu a spus a mai spus că este bine că spitalul are aparatura necesară şi nu a fost furată sau transferată în alte unităţi sanitare, aşa cum s-a întâmplat în alte locuri.

Este nevoie de personal

La Săcele vor exista un compartiment de medicină internă cu zece paturi, un compartiment de pediatrie, cu 20 de paturi, un compartiment de boli cronice cu zece paturi şi cameră de gardă, tot cu zece paturi. Ambulatoriul integrat va avea cabinete pe specialităţile medicină internă, cardiologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, obstetrică - ginecologie, chirurgie generală şi laboratoare care vor deservi atât unitatea cu paturi, cât şi ambulatoriul integrat.

Primăria Săcele  trebuie să angajeze şi personal fiind nevoie de 13 medici de medicină internă, pediatrie, îngrijiri paliative, radiologie, laborator, oftalmologie, ORL, obstetrică ginecologie, chirurgie, cardiologie şi planificare familială, un farmacist, un biolog, 29 de asistente medicale şi 6 infirmiere, 8 îngrijitoare şi o spălătoreasă.

Spitalul Municipal este singurul spital din Sacele, fiind construit in anul 1930. A fost o donatie a prof. dr. Nicolae Colceag  pentru ca locuitorii oraşului să aibă un spital al lor.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Clujul are stadion de cinci stele, dar spitale de groază

FOTO Dezastru. Pediatria, bomba cu ceas din Spitalul Judeţean de Urgenţă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite