Cum a ajuns o firmă de stat de la profit consistent la pierderi alarmante. Calvarul RIAL Brașov

0
Publicat:

De la 23.000 de spații în 1990, RIAL Brașov mai are 1.100. Nivelul chiriilor este de doar câțiva lei pe metrul pătrat, iar jumătate din bani se duc la Primăria Brașov, astfel că situația e una gravă.

Sorin Jula, directorul RIAL Brașov FOTO Ioan Buciumar
Sorin Jula, directorul RIAL Brașov FOTO Ioan Buciumar

Societatea RIAL, aflată în subordinea Primăriei Brașov, traversează o perioadă foarte dificilă. Directorul Sorin Jula a oferit cifre privind actuala situație financiară a firmei, iar acestea nu sunt deloc încurajatoare. Mai mult, conducerea societății a fost nevoită să disponibilizeze o parte din angajați, pentru a putea supraviețui.

Directorul RIAL Brașov a explicat și de unde crede că au pornit problemele, dar și ce soluții a propus pentru ieșirea din criză. Mai multe decizii legate de spații și chirii din aniii 2019 și 2020 au destabilizat firma, în opinia directorului. Jula spune că și intenția de a schimba brusc profilul societății a dus la înregistrarea de pierderi.

„Conform deciziilor de atunci, contractele de închiriere au fost prelungite până în anul 2025, fără a se majora cuantumul chiriilor. De asemenea, a fost luată decizia ca jumătate din încasările din chirii să fie transferate la bugetul local al municipiului Braşov. Nu în ultimul rând, a fost început un plan ambiţios, implicarea RIAL în construcţii, activitate pentru care societatea nu era pregătită”, a declarat directorul RIAL Brașov.

Astfel, RIAL a ajuns ca în 2021 să înregistreze pierderi atât din administrarea spațiilor, cât și din activitatea tehnică. În anul 2020, pierderile au fost de aproximativ 3,5 milioane de lei, iar în 2021 de 5,5 milioane de lei. Deficitul s-a redus în prima jumătate a anului 2022, dar tot s-a creat o „gaură” de 300.000 de lei.

Acestea sunt explicabile prin nivelul chiriilor din spațiile de locuit. „De exemplu, pentru un spaţiu de 260 mp de pe Aleea Tiberiu Brediceanu se plăteşte o chirie de 890 lei pe lună. Pentru un apartament duplex de pe strada Oltului, cu o suprafaţă de aproximativ 95 mp, chiria este de 173 de lei”, a precizat directorul RIAL Brașov.

Conducerea firmei a propus Consiliului Local Brașov soluții pentru redresarea situației.

„Planul a fost discutat la nivelul conducerii executive a societăţii a Consiliului de Administraţie şi a Adunării Generale a Acţionarilor. Noi am propus înfiinţarea, la nivelul Primăriei Braşov, a unui serviciu public de administrare a imobilelor, astfel încât acestea să fie administrate corect şi complet, inclusiv în ceea ce priveşte reparaţiile. Referitor la construcţii, am propus redimensionarea componentei tehnice a RIAL SRL (care se ocupă de lucrările de construcţii, n.r.) urmând ca aceasta să se ocupe de reparaţii şi alte lucrări solicitate de Primărie”, a mai spus directorul RIAL Brașov.

RIAL avea în proprietate, imediat după Revoluție, peste 23.000 de spații. La începutul anului 2019, din acestea rămăseseră puțin peste 3.000, iar acum mai sunt aproximativ 1.100. Cele mai multe dintre aceste spații au nivelul chiriilor de 2 sau 3 lei pe metrul pătrat pe lună și chiar și așa, jumătate din bani îi încasează Primăria și jumătate RIAL.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite