Copii care nasc copii. Brașovul - între fruntașii pe țară, România - prima din Europa

0
0

Trei din zece copii cu mame adolescente din Uniunea Europeană sunt români, iar județul Brașov este al treilea din țară la acest capitol. Organizația Salvați Copiii le-a dat sfaturi tinerelor din Tărlungeni.

Organizația Salvați Copiii a fost la Tărlungeni FOTO Salvați Copiii
Organizația Salvați Copiii a fost la Tărlungeni FOTO Salvați Copiii

Fiecare al zecelea copil născut în România are o mamă adolescentă, potrivit datelor statistice oficiale. Județul Brașov se numără printre fruntașii la acest capitol, fiind depășit doar de Mureș și Dolj. În 2020, nu mai puțin de 762 de adolescente au dat naștere unor copii, în județul Brașov.

La categoria adolescente intră mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, însă au existat destul de multe cazuri în care mama avea chiar mai puțin de 15 ani.

Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a gravidelor şi mamelor vulnerabile din zonele rurale din judeţul Braşov şi a copiilor acestora, Organizaţia Salvaţi Copiii a dus Caravana medicală în comuna Tărlungeni, încadrată în rândul zonelor rurale marginalizate, care se confruntă cu un astfel de fenomen sever, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate.

Cea mai mare parte a populaţiei din comună a absolvit cel mult gimnaziul, îşi câştigă existenţa din agricultură şi locuieşte în condiţii precare în locuinţe supraaglomerate şi nu are acces la apă curentă sau la curent electric, potrivit celor de la Salvaţi Copiii.

„În weekendul recent încheiat am ajuns în comuna Tărlungeni, împreună cu medici specialiști voluntari, asistenți medicali și asistenții sociali ai organizației Salvați Copiii România. Le-am dus localnicilor echipamente medicale. Timp de două zile am oferit consultații gratuite și consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului, importanța alăptării și importanța sănătății în timpul sarcinii”, a declarat Silvia Burcea, manager de proiect al Organizației Salvați Copiii.

În spaţiile puse la dispoziţie de Primăria Tărlungeni, fetele şi femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit şi au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului.

Controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor și femeilor la servicii medicale, dată fiind lipsa resurselor financiare, potrivit reprezentanților organizației.

În Uniunea Europeană, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite