Claudiu Oţeleanu a fost condamnat definitiv la şase ani de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Oţeleanu este considerat „capul“ afacerii. foto: claudiuoteleanu.blogspot.com
Claudiu Oţeleanu este considerat „capul“ afacerii. foto: claudiuoteleanu.blogspot.com

Braşoveanul, preşedintele unui ONG pentru tineret, a fost încarcerat în arestul poliţiei şi va fi transferat la Penitenciarul Codlea. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa Judecătoriei Sectorului 1, iar Oţeleanu are acum de executat 6 ani de puşcărie.

Claudiu Oţeleanu (42 de ani) a fost săltat ieri, de poliţişti, din staţia de autobuz de la magazinul Star. El a fost dus direct în arestul Poliţiei Braşov, urmând ca zilele următoare să fie transferat în penitenciar. După ce sentinţa a rămas definitivă, braşoveanul a depus la instanţă o cerere de amânare a executării pedepsei. Solicitarea lui va fi analizată şi soluţionată de magistraţi pe 27 ianuarie 2012.

Claudiu Oţeleanu a fost condamnat pentru că, împreună cu un complice, a deturnat 400.000 de euro din fonduri europene, folosind documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Potrivit procurorilor DNA, „pentru a obtine documente justificative privind utilizarea fondurilor, invinuitul Oteleanu Claudiu le-a solicitat formal inculpatilor Ciurila Gheorghe, Streteanu Mihaela Violeta, Serban Dan prestarea unor servicii de cazare, masa, transport si sedinta tehnica. Cercetarile au stabilit ca societatile mentionate mai sus nu au prestat serviciile la care se angajau conform contractelor incheiate cu organizatiile nonguvernamentale, pentru ca nu detineau mijloacele sau activele necesare realizarii acelor servicii.

Pentru a crea aparenta prestarii serviciilor, inculpatul Oteleanu Claudiu a recomandat invinuitilor Ciurila Gheorghe si Streteanu Mihaela Violeta semnarea unor subcontracte de prestari servicii cu S.C. DOMUS STIL S.R.L. si S.C. ROM GRUP S.R.L. Brasov. Cercetarile au stabilit ca nici cele doua societati subcontractante nu au prestat servicii de cazare, masa si transport pentru societatile comerciale administrate de inculpati".
Fondurile nerambursabile au fost acordate prin Programul de actiune comunitara YOUTH (Tineret) dedicat domeniului Educatie, Training si Tineret. Institutia raspunzatoare in Romania pentru aplicarea programului si gestionarea fondurilor a fost desemnata Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (A.N.S.I.T.).

Proiectele depuse de catre sase organizatii non-guvernamentale (Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, Asociatia Tinerilor Ziaristi, Asociatia "Fluierasul", Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, Societatea Culturala BrAnt SF Promotion) pentru a obtine finantare din fonduri europene aveau ca obiective principale realizarea unor schimburi de experienta intre tineri din Uniunea Europeana, Romania si alte tari candidate la UE, pe teme diverse.

Pentru realizarea proiectelor, beneficiarul finantarilor, adica fiecare din cele sase ONG, primea un avans de pana la 75% din valoarea finantarii, restul sumei fiind acordata la finalizarea proiectului, dupa depunerea raportului final, in baza documentelor justificative de utilizare a fondurilor. La Incheierea proiectului, fiecare din cele sase ONG, era obligata sa prezinte A.N.S.I.T. un raport final in care descria modul de realizare a obiectivelor proiectului, detaliind cheltuielile efectuate, prin prezentarea unor documente justificative referitoare la cazarea, masa si transportul participantilor.

In baza cererilor de finantare depuse de Claudiu Oteleanu, Anca Pepelea si Ioan Lungeanu la ANSIT, au fost incheiate urmatoarele contracte de grant: 14 contracte cu Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, 6 contracte cu Asociatia Tinerilor Ziaristi, 6 contracte cu Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, 5 contracte cu Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, 3 contracte cu Societatea Culturala BrAnt S.F. Promotion si 4 contracte cu Asociatia "Fluierasul", se arat şi intr-un material al Centrului pentru Jurnalism de Investigatie in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite