Cinematograf din perioada comunistă, redeschis după 20 de ani. Ce îşi amintesc braşovenii despre acesta

0
0
Cinema Astra se redeschide după 20 de ani FOTO Ioan Buciumar
Cinema Astra se redeschide după 20 de ani FOTO Ioan Buciumar

Astra era unul din cele 7 cinematografe care funcţionau în perioada comunistă la Braşov. Închis în 2001, acesta se redeschide în 8 septembrie, cu ocazia unui festival al filmului montan.

Precum titlul romanul lui Alexandre Dumas, care a fost şi ecranizat, cinematograful Astra a fost redeschis după 20 de ani. Alpin Film Festival este evenimentul care a dus la redeschiderea care îi bucură pe mulţi braşoveni, în special pe cei care au mai apucat să vadă filme aici. 

„Eu am făcut seralul – liceul seral – la Unirea şi, când nu vroiam să mergem la şcoală, aveam un coleg care era electrician şi stingea lumina, iar noi mergeam la film la Astra, că era şi foarte aproape, aşa că ştiu cum era”, a spus o femeie mai în vârstă. 

„Este un lucru bun că se deschide din nou. Am amintiri frumoase, mergeam acolo în tinereţe, aşa că le transmit felicitări celor care au luat această decizie. Îmi amintesc că la cinema Astra am văzut „Nea Mărin miliardar” şi multe alte filme frumoase”, a spus un alt vârstnic. 

Cei mai mulţi dintre tinerii braşoveni cel mult au auzit de la părinţi despre cinematograful Astra. „Mă bucur că s-au reluat tradiţii vech işi că o să poată şi tineretul acesta să experimenteze aceleaşi trăiri pe care le-au avut şi tinerii de acum 30 de ani. Îmi spunea mama poveşti despre vremurile în care venea la cinematograf, dar nu ştiam că se redeschide, ce-i drept”, a spus un adolescent. 

„E bine că se deschide, că nu o să mai fie aşa coadă mare la Coresi. Nu ştiam că se deschide un cinema aici, dar am văzut recent semnul pe clădire şi mi-am dat seama că se deschide unul nou. Nu am auzit poveşti despre cinematograful care a fost înainte aici”, a spus un alt tânăr. 

„Mă bucur că se redeschide. Aici am văzut „Titanic”, dar eram foarte mică, am impresia că eram la grădiniţă sau ceva de genul acesta”, a spus o tânără. 

Primul film difuzat este documentarul Labirintul alb (The White Maze), realizat de austriacul Matthias Mayr, care va rula în 8 septembrie. Acesta este unul dintre cele 18 documentare din concursul care are loc aici în aceste zile. 

Reabilitarea cinematografului a început în februarie 2019 şi s-a încheiat în 20 mai anul trecut. Din cauza pandemiei, însă, inaugurarea a fost amânată cu mai bine de un an.

Vă mai recomandăm:

Factură uriaşă la Electrica, pentru o bătrână care locuieşte în străinătate

PET-uri şi sticle contra transport în comun. Câte ambalaje vrea tonomatul „Petrică” pentru un bilet

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite