Cinci semne că aţi putea suferi de cancer la plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusea persistentă poate fi un semnal de alarmă. FOTOShutterstock.
Tusea persistentă poate fi un semnal de alarmă. FOTOShutterstock.

Cancerul de plămâni nu dă simptome evidente decât atunci când este într-un stadiu avansat. Sunt însă câteva semne care ar trebui să ne alarmeze şi să ne trimită la medic.

Cancerul de plămâni ucide un om la fiecare minut. Este principala cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi şi a patra la femei. Se ajunge la aceste statistici deoarece boala nu dă simptome evidente decât atunci când este într-un stadiu avansat. Principala cauză a cancerului pulmonar este fumatul, dar boala poate apărea şi la nefumători.

Durerile în capul pieptului pot fi un semn al cancerului la plămâni. „Pacienţii care simt des un junghi în piept care se duce în spate spre omoplat sau care radiază uneori şi în braţ, trebuie să meargă la un consult medical. De multe ori acest tip de durere este pus pe seama problemelor digestive. Dacă durerea nu apare după o masă copioasă şi se repetă des, este bine să mergeţi la un control“, spune medicul pneumolog Mircea Ivan.

Tusea poate fi un semnal de alarmă. „De multe ori tusea este ignorată şi pusă de seama unei răceli. Dacă însă o tuse nu trece în maxim o lună este bine să mergeţi la medic. Mai ales dacă aveţi o tuse cu expectoraţie şi atunci când tuşiţi vă doare în piept. Mulţi fumîtori ignoră tusea şi o pun pe seama celei cronice care se manifestă la persoanele care fumează. Acest simptom nu trebuie ignorat. Este foarte simplu să facem o radiografie la plămâni“, mai spune medicul.

Oboseală şi lipsa poftei de mâncare

Chiar dacă nu are legătură cu sistemul digestiv, unul dintre primele semne ale cancerului ca plămâni este oboseala. „Dacă vă simţiţi osobiţi fără motiv şi noaptea dormiţi bine este recomandat un control medical, dacă starea d eoboseală persistă cu săptămânile şi dacă slăbiţi fără motiv. Nu la toate persoanele care au cancer de plămâni este prezentă tusea. De asemenea dacă nu aveţi poftă de mâncare mai mult timp este bine să mergeţi la medic“, mai spune specialistul.

Unele simptome ale cancerului de plămâni pot fi confundate cu o răceală. „Dacă aveţi o răceală care nu vă mai trece şi transpiraţi abundent este bine să vă puneţi un semn d eîntrebare. De asemenea dacă aveţi o febră (nu foarte mare cam 37,5- maxim 38 de grade), dar care persistă mai mult de o săptămână deşi aţi luat tratament pentru răceală, trebuie să mergeţi la medic“, mai spune pneumologul.

Cancerul de plămâni poate avea şi simptome mai grave cum ar fi tusea cu sânge, deficultăţi de respiraţie sau respiraţie suierătoare. De asemenea pot apărea motificări în timbrul vocal la pacientului.

Orice problemă medicală aveţi, primul pas care trebuie făcut este să luaţi legătura cu un medic.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite