Cinci efecte ascunse şi dezastruoase ale sucurilor cu acid asupra organismului - de ce dau dependenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băuturile carbogazoase nu au niciun fel de aport nutruţional pentru organism. În schimb, dacă sunt consumatre frecvent pot duce la boli foarte grave.

În primul rând sucurile cu acid şi nu numai conţin foarte mult zahăr. O sticlă de 2 litri de suc are în compoziţie cam 10 linguriţe de zahăr. „Sucurile sunt o adevărată bombă calorică şi nu aduc niciun aport nutritiv pentru organism. Există studii clare care fac legătura între consumul mare de sucuri acidulate şi obezitate. Dacă sonsumăm zilnic suc le vom îngrăşa în medie cu 500 de grame pe lună. De asemenea sucurile cu acid consumate zilnic pot conduce în timp şi la diabet zahat de tip 2, mai ales dacă există o predispoziţie genetică. Aceste sucuri nu ne aduc niciun beneficiu. Dacă ne este poftă de suc putem să ne facem unul natural din fructe“spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Multe chimicale

Pe lângă zahăr aceste sucuri au în compoziţie tot felul de substanţe chimice, E-uri care le dau culoare şi care le fac să fie bune la gust. Una dintre cele mai periculoase chimicale din suc este aspartamul care înlocuieşte hazărul în cazul băuturilor dietetice. „Acest aspartam, dacă este înghiţit zi după zi se transformă în metanol şi poate duce la efecte toxice majore şi în timp la apariţia tumorilor. Majoritatea sucurilor cu acid sunt făcute strict din tot felul de concetrate, adică prafuri, nu au în ele decât chimicale, absolut nimic natural“, mai spune medicul.

O altă substanţă periculoasă pe care o conţin sucurile carbogazoase este acidul fosforic care ne poate afecta oasele. „Acest acid fosfotric poate afecta organismul şi îl poate determina să nu mai asimileze calciu. Aşa se anunge la carii dentare, iar în timp chiar la osteoporoză“, mai explică specialistul.

Pot da dependenţă

Unele sucuri cu acid au în compoziţie cofeină şi dau dependenţă. „Sucurile care au cofeină în compoziţie dau dependenţă. În schimb nivelul de cofeină din sucuri este mai ridicat decât cel din cafea pentru simplul motiv că suc bem mai mult. Dacă bem un litru de suc cu acid cu cofeină este ca şi cum am fi băut un litru de cafea ceea ce este foarte mult. Cofeina în exces combinată şi cu celelate chimicale duce pe probleme cardiac, la iritabilitate şi tensiune arterial crescută“, mai spune medicul.

Stomacul poate fi distrus

Sucurile cu acid afectează şi sistemul digestiv. „Băuturile carbogazoase sunt acide şi dacă sunt consumate frecvent aciditatea afectează grav stomacul. Poate apărea la început o hiperaciditate, apoi o gastrită şi în final poate apărea ulcerul. În timp, sucurile cu acid pot duce şi la tumori la stomac şi intestine“, mai spune medicul.

Periculoase pentru copii

Sucurile cu acid sunt foarte periculoase mai ales dacă sunt date copiilor la vârste fragede. „Părinţii trebuie să fie conştienţi şi să nu le dea copiilor sucuri cu acid. Ei au stomacul mult mai sensibil, iar sistemul osos este în plină dezvoltare. De asemenea îi pot supune de mici riscului de obezitate. Dacă copilul se obişnuieşte să bea suc atunci el nu va mai consuma apă, deoarece la gust sucul este mai bun, iar copiii se bazează foarte mult pe gust“, mai spune specialistul. 

Citeşte şi:

Topul celor mai nocive alimente de pe piaţă. Care sunt bombele calorice pe care le consumăm în mod frecvent

Ce, cât şi cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm: regulile simple care ar trebui respectate şi greşelile periculoase pe le facem zi de zi

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite