Ce, cât şi cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm: regulile simple care ar trebui respectate şi greşelile periculoase pe le facem zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO commons.wikimedia.org
FOTO commons.wikimedia.org

Nutriţioniştii spun că o persoană cu un metabolism normal va avea o greutate normală dacă respectă câteva reguli simple, fără să fie nevoie de cure de slăbire şi zile întregi la sala de fitness.

Medicii spun că este foarte important să respectăm cele trei mese pe zi. „Ideal este să nu sărim nicio masă principală. Micul dejun este foarte important. Dimineaţa putem să mâncăm orice, deoarece metabolismul este accelerat. Nu spun acum să dăm buzna la fast-food la micul dejun, dar dimineaţa putem mânca şi o omletă, şi o clătită, dar şi cereale, lactate sau fructe care dau energie. Masa de prânz poate fi şi ea consistentă. La prânz ne putem permite o friptură cu cartofi sau orez, paste sau chiar prăjeli, numai că acestea din urmă nu trebuie consumate zilnic. Seara, masa trebuie să fie cât mai uşoară. Sunt de evitat dulciurile, prăjelile, cartofii, orezul, pastele şi chiar fructele, deoarece toate îngraşă, plus că se digeră destul de greu seara. Dacă aţi mâncat peste zi mai multă pâine este bina ca seara să o eliminaţi dacă se poate“, spune medicul nutriţionist Eva Iorţan.

Greşelile alimentare ce trebuie evitate

Multe persoane care mănâncă o dată pe zi se miră că se îngraşă. Nutriţioniştii au o explicaţie. „Persoanele care nu respectă cele trei mese şi sar peste micul dejun sau prânz sunt mai înfometate seara şi au tendinţa să mănânce mai mult. În plus, organismul îşi va lua tot necesarul de vitamine şi proteine din masa de seară şi nu trebuie să ne mirăm că se pune. În plus, seara digestia este mai lentă şi de aceea persoanele care mănâncă mult seara au tendinţa să se îngraşe“, mai spune medicul.

Orele ideale pentru masa de seară

Cea mai mare greşeală pe care o putem face este să ne culcăm imediat după ce mâncăm. „Ideal este ca masa de seară să se consume cu 2-3 ore înainte de culcare. Asta nu înseamcă că dacă ne culcăm la miezul nopţii putem mânca la zece seara fără să se pună. Ora ideală pentru cină este 18.00-19.00, maxim 20.00. Seara trebuie se avem mese uşoare gen peşte sau carne slabă preferabil cu salată sau legume. Dacă aveţi poftă de cartofi atunci eliminaţi pâinea. Nu mâncaţi dulciuri sau fructe seara deoarece au zahăr mult şi, pe lângă faptul că îngraşă, dau energie şi veţi adormi mai greu“, mai spune medicul.

Gustaţi, nu înfulecaţi

O regulă simplă, dar foarte eficientă este aceea care spune că la masă trebuie să guşti, nu să te îndopi. „Nu este bine să mâncăm până simţim că avem burta plină şi aproape plesnim. Este ideal să ne sculăm de la masă înainte să ne simţim sătui. Asta nu înseamnă să facem foamea. Nu este bine să măncâm mult pentru că ne forţăm organismul şi atunci chiar ne vom îngrăşa. Dacă nu vă puteţi abţine să umpleţi farfuria, există un truc simplu. Alegeţi farfurii mai mici. Vor fi pline şi aceastea, dar porţiile vor fi mai mici. Foarte important este să nu mâncaţi foarte repede deoarece nu este sănătos. Dacă mâncaţi mai încet veţi avea o digestie bună, dar veţi mânca şi mai puţin“, mai spune medicul.

Mişcarea este foarte importantă

Studiile arată că persoanele sedentare au un risc cu 50% mai mare să devină obeze. „Mişcarea este crucială pentru un organism sănătos. Ajută la digestie şi vă menţine în formă. Nu trebuie să mergeţi zilnic la sală pentru a face mişcare. O jumătate de oră de mers pe jos zilnic este suficient. Uitaţi de maşină sau autobuz dacă distanţa dintre casă şi serviciu nu este foarte mare şi mergeţi pe jos. Puteţi merge la înot care este la fel de eficient, dar şi la aerobic sau fitness de două ori pe săptămână. Fiecare poate alege ce îi place mai mult“, mai spune medicul.

Bombe calorice de evitat

Sunt anumite alimente care au foarte multe calorii şi care îngraşă. Medicii spun că ar trebui să le evităm. „Tot ce este prăjit în ulei îngraşă mult, fie că este vorba de carne, cartofi sau chiar legume. Prăjelile sunt de evitat şi nu trebuie consumate mai mult de o dată pe săptămână. Dulciurile îngraşă şi ele şi trebuie rărite. Nu mâncaţi zilnic prăjituri sau ciolocată. Sucurile din comerţ au foarte mult zahăr şi ar trebui eliminate deoarece au şi multe E-uri. Vă puteţi face acasă sucuri naturale. Chipsurile, snack-urile şi toate gustările de pe piaţă sunt bombe calorice şi sunt total nesănătoase. Mezelurile trebuie evitate deoarece îngraşă, nu sunt sănătoase şi cu ele se consumă şi multă pâine“, mai spune medicul.

Citeşte şi:

Topul celor mai nocive alimente de pe piaţă. Care sunt bombele calorice pe care le consumăm în mod frecvent

Te-ai lăsat de fumat şi te îngraşi? Cât adevăr este, de fapt, în această teorie foarte populară - explicaţiile medicilor

Suplimentele alimentare din dietele de slăbire, benefice sau periculoase? Ce ar trebui să mâncăm şi ce ar trebui să evităm pentru a slăbi sănătos

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite