CET îşi trimite clienţii după... finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de preocupare pentru reabilitarea sistemului de termoficare este evidentă, iar, acum, furnizorul a ajuns să trimită asociaţiile de proprietari pentru a căuta o sursă de finanţare în vederea modernizării sistemului.

Conducerea furnizorului de energie termică în sistem centralizat demonstrează, tot mai des, că nu este deloc preocupată de salvarea centralei.

Reprezentanţii Asociaţiei Proprietarilor de Locuinţe a Operatorilor de Servicii din Braşov au adresat numeroase memorii atât autorităţilor locale, cât şi celor guvernamentale în care au dat soluţii pentru reabilitarea CET şi implicit, pentru reducerea costurilor la facturile de încălzire.

Finanţarea, o problemă

În ultimul răspuns primit de la CET, reprezentanţii Asociaţiei sunt „trimişi la plimbare" pentru a căuta o sursă de finanţare. „În cazul în care prin demersurile dumneavoastră veţi identifica o soluţie de finanţare viabilă pentru reabilitarea sistemului de termoficare urbană a municipiului Braşov, vă asigurăm că ne vom îngriji cu prioritate de elaborarea unui studiu de fezabilitate general", se arată în răspunsul trimis asociaţiei şi semnat de directorul Florin Cuţitei.

Contactat de reporterii „Adevărul de Seară", Florin Cuţitei a precizat că, probabil, răspunsul său a fost interpretat greşit. „Nu-i obligăm pe oameni să caute finanţare. Atât noi, cât şi Consiliul Local şi Guvernul căutăm o sursă de finanţare, dar deocamdată, nu am găsit. Am depus un proiect şi pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi sperăm să fie acceptat", a explicat directorul. CET a solicitat Guvernului şase milioane de lei pentru modernizări, dar nu se ştie dacă va şi obţine aceşti bani.

Termen de închidere: 2012

Nicolai Nimirschi, reprezentantul asociaţiilor de proprietari, este însă extrem de îngrijorat de lipsa de preocupare a autorităţilor, mai ales că până în 2012 CET trebuie să-şi închidă porţile, în cazul în care nu se va retehnologiza.

În ultimii trei-patru ani conducerea CET a făcut unele propuneri de reabilitare a sistemului de termoficare, dar Consiliul Local sau primarul nu le-au dat curs. Nu au consultat alţi specialişti pentru găsirea de soluţii eficiente. Au motivat că nu se pot asigura fonduri pentru realizarea de surse de energie în cogenerare (sistem care produce şi energie termică, dar şi electrică, n.r.)", a spus Nicolai Nimirschi.

Iarna trece, datoriile rămân

CET şi-a plătit datoriile la gaz, dar mai are de dat 15 milioane de lei la furnizorii de cărbune. Gradul de încasare al facturilor a crescut la 85%, dar mai sunt de recuperat de la braşoveni 11 milioane de lei şi de la uzine şapte milioane de lei.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite